Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Vaniljekjeks

Vaniljekjeks

Ingredienser

porsjoner

1 porsjon gir ca. 20 kjeks.

  • 100 g smør
  • 1 dl sukker
  • 1 stk. egg
  • 3,5 dl hvetemel
  • 0,25 ts salt
  • 0,5 ts natron
  • 1 ts vaniljesukker
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 1816 kcal
Fett 92 g
Protein 34 g
Karbohydrater 201 g
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (10)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Søte, deilige vaniljekjeks som er kjempegode å spise, men også fine å gi bort som en hjemmelagd julegave. De vakre kjeksene kan du også dekorere med på juletreet eller henge i vinduet. Da blir julestemingen på topp! 

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

porsjoner

1 porsjon gir ca. 20 kjeks.

  • 100 g smør
  • 1 dl sukker
  • 1 stk. egg
  • 3,5 dl hvetemel
  • 0,25 ts salt
  • 0,5 ts natron
  • 1 ts vaniljesukker
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 1816 kcal
Fett 92 g
Protein 34 g
Karbohydrater 201 g

Slik gjør du

  1. Pisk smør og sukker hvitt i en kjøkkenmaskin. Tilsett et egg om gangen og la det blande seg godt mellom hver gang.
  2. Tilsett hvetemel, vaniljesukker, salt og natron i miksebollen, og rør alt sammen til du får en glatt deig.
  3. Del deigen i to, pakk begge deigemnene godt inn i plastfolie og legg dem i kjøleskapet i minst en time.
  4. Ta ut et deigemne av gangen fra kjøleskapet. Kjevle deigen ut på et melet underlag til deigen er ca. 1 cm tykk. Pass på å snu deigen underveis, så den ikke setter seg fast i underlaget.
  5. Stikk deigen ut med en stjerneformet pepperkakeform, gjerne i ulike størrelser slik at du får "hull" i midten av stjernene. Legg kjeksene på et bakepapirkledd stekebrett.
  6. Kna resten av deigen sammen og bytt den ut med deigen i kjøleskapet. Fortsett til du har brukt opp all deigen.
  7. Stek kjeksene på 180 ᵒC i ca. 8 minutter midt i stekeovnen. La kjeksene avkjøle seg i noen minutter før du evtentuelt flytter dem over på noe annet.

Oppbevar kjeksene i en lufttett boks, eller tre et fint bånd gjennom dem og heng dem opp til pynt. 

Kjeksene kan også dekoreres med en melisglasur.

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.12109, server:MP-PRD-WEB15 21.11.2024 07:20:57