Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Én deig - sju slag

En deig - sju slag

Ingredienser

1  porsjoner

Ca. 100 kaker.

Grunndeig

  • 750 g smør
  • 1 kg hvetemel
  • 330 g melis

Grunndeig tilsatt egg:

  • 0,5 porsjon grunndeig
  • 2 stk. egg
  • 1 ts vaniljesukker

Sjakkruter:

  • 0,33 porsjon grunndeig
  • 0,5 ts vaniljesukker
  • 1 ss kakaopulver

Stjernekaker:

  • 0,33 porsjon grunndeig
  • glasur av ca. 2 dl melis
  • ca. 1 dl røde og grønne non stop sjokolade

Tyske skiver:

  • 0,33 porsjon grunndeig
  • 1 stk. eggeplomme
  • 3 dråper mandelessens
  • 50 g finhakkede mandler

Smørkranser:

  • 0,25 porsjon grunndeig med egg
  • ca. 0,5 stk. egg til pensling

Fylte riflekjeks:

  • 50 g kokosfett (delfiafett)
  • 50 g mørk kokesjokolade
  • 1 stk. egg
  • ca. 4 ss melis

Syltetøyhjerter:

  • 0,25 porsjon grunndeig med egg
  • 100 g ripsgelé eller tykt bringebærsyltetøy

Månekjeks:

  • 0,25 porsjon grunndeig med egg
  • 1 ts anisfrø
  • revet sitronskall fra 0,5 stk. sitron
  • glasur av ca. 2 dl melis
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (4)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Sjakkruter, tyske skiver, stjernekaker, smørkranser, syltetøyhjerter, fylte riflekjeks og månekjeks. Med denne oppskriften kan du lage alle syv slagene med kun en kakedeig! 

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Ingredienser

1  porsjoner

Ca. 100 kaker.

Grunndeig

  • 750 g smør
  • 1 kg hvetemel
  • 330 g melis

Grunndeig tilsatt egg:

  • 0,5 porsjon grunndeig
  • 2 stk. egg
  • 1 ts vaniljesukker

Sjakkruter:

  • 0,33 porsjon grunndeig
  • 0,5 ts vaniljesukker
  • 1 ss kakaopulver

Stjernekaker:

  • 0,33 porsjon grunndeig
  • glasur av ca. 2 dl melis
  • ca. 1 dl røde og grønne non stop sjokolade

Tyske skiver:

  • 0,33 porsjon grunndeig
  • 1 stk. eggeplomme
  • 3 dråper mandelessens
  • 50 g finhakkede mandler

Smørkranser:

  • 0,25 porsjon grunndeig med egg
  • ca. 0,5 stk. egg til pensling

Fylte riflekjeks:

  • 50 g kokosfett (delfiafett)
  • 50 g mørk kokesjokolade
  • 1 stk. egg
  • ca. 4 ss melis

Syltetøyhjerter:

  • 0,25 porsjon grunndeig med egg
  • 100 g ripsgelé eller tykt bringebærsyltetøy

Månekjeks:

  • 0,25 porsjon grunndeig med egg
  • 1 ts anisfrø
  • revet sitronskall fra 0,5 stk. sitron
  • glasur av ca. 2 dl melis
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Slik gjør du

Grunndeig:

  1. Ha romtemperert og mykt smør i en stor bakebolle. Sikt i mel og melis i bakebollen og elt deigen godt sammen. Dekk deigen med plastfolie og sett i kjøleskapet ca. en time.
  2. Del grunndeigen i to deler.
  3. I den ene halvparten knar du inn sammenpiskede egg og vaniljesukker. Grunndeigen med egg brukes til smørkranser, fylte riflekjeks, syltetøyhjerter og månekjeks.
  4. Den andre halvparten, uten egg, brukes til sjakkruter, stjernekaker og tyske skiver.
  5. Fordel deigen på de 7 ulike julekakene og tilsett ingredienser slik beskrevet nedenfor.
  6. Stek kakene på bakepapirkledt stekeplate midt i ovnen ved 175 °C i ca. 10 minutter. Avkjøl på rist.
Tips: Her foreslår vi 7 slag kaker, men det går fint an å velge færre. Husk å justere tilsetning av smaksingredienser tilsvarende endring av deigmengden.
 

Sjakkruter:

  1. Bruk 1/3 av grunndeigen uten egg og elt inn vaniljesukker.
  2. Del så deigen i to, og elt inn kakaopulver i den ene halvparten.
  3. Trill deretter ut to hvite og to brune fingertykke pølser.
  4. Legg en brun og en hvit pølse ved siden av hverandre og så en hvit pølse over den brune og en brun over den hvite slik at det dannes et sjakkrutemønster. Skjær i tynne skiver.
  5. Legg sjakkrutene på en stekeplate med bakepapir. Stek kakene slik beskrevet ovenfor.

Stjernekaker:

  1. Bruk 1/3 av grunndeigen uten egg.
  2. Kjevl deigen tynt ut, 2-3 mm. Det er viktig at deigen er godt avkjølt før du starter å kjevle for at den skal være enkel å jobbe med. Stikk ut stjerner.
  3. Legg stjernekakene på en stekeplate dekket med bakepapir. Stek kakene slik beskrevet ovenfor.
  4. Når stjernekakene er avkjølt, pynt med melisglasur og non stop.

Tyske skiver:

  1. Bruk 1/3 av grunndeigen uten egg. Tilsett 1 sammenpisket eggeplomme, 3 dråper mandelessens og finhakkede mandler og kna deigen godt med hendene.
  2. Trill deigen ut til en tykk pølse, ca. 3 – 4 cm i diameter. Pakk den inn i plastfolie eller -pose og la den hvile kaldt før du skjærer den opp i 1/2 cm tykke skiver.
  3. Legg skivene på en stekeplate dekket med bakepapir. Stek kakene slik beskrevet ovenfor.

Smørkranser:

  1. Bruk 1/4 av grunndeigen med egg.
  2. Sprøyt deigen gjennom en kakesprut til små kranser på en kald stekeplate med bakepapir.
  3. Pensle smørkransene med sammenpisket egg. Stek kakene slik beskrevet ovenfor.

Fylte riflekjeks:

  1. Bruk 1/4 av grunndeigen med egg.
  2. Sprøyt deigen ved hjelp av kakesprut til 4-5 cm lange og 1-2 cm tykke stenger på en stekeplate med bakepapir.
  3. Stek kakene som beskrevet ovenfor.
  4. Smelt kokosfett og mørk kokesjokolade i en skål i et vannbad. Rør inn egg og melis. La sjokoladefyllet stå kaldt til kakene er ferdigstekt og avkjølt.
  5. Smør sjokoladefyllet mellom to og to riflekjeks. Sjokoladefyllet blir hardt i kjøleskap og rennende ved romtemperatur.

Syltetøyhjerter:

  1. Bruk 1/4 av grunndeigen med egg.
  2. Kjevl deigen tynt ut, ca. 2-3 mm. Det er viktig at deigen er godt avkjølt før du starter å kjevle ut for at den skal være enkel å jobbe med.
  3. Stikk ut mellomstore hjerter med pepperkakeform og legg halvparten på stekeplate med bakepapir. I andre halvparten av hjertene stikker du ut et mindre hjerte, og tar «hjerterammen» og legger oppå de andre hjertekakene.
  4. Sprøyt ripsgelé eller tykt bringebærsyltetøy i midten av hjertet, oppi rammen. Stek kakene som beskrevet ovenfor. Syltetøyet vil smelte når kaken stekes og flyte utover inni «hjerterammen».

Månekjeks:

  1. Bruk 1/4 av grunndeigen med egg og kna inn 1 ts anisfrø og revet sitronskall fra ½ sitron med hendene.
  2. Kjevl en tynn leiv, 2-3 mm. Det er viktig at deigen er godt avkjølt før du starter å kjevle ut for at den skal være enkel å jobbe med.
  3. Stikk ut måner med pepperkakeform.
  4. Legg månekjeksene på en stekeplate med bakepapir. Stek kakene slik beskrevet ovenfor.
  5. Pynt avkjølte månekjeks med litt melisglasur og revet sitronskall.

Oppskriften på en deig sju slag er fra Opplysningskontoret for brød og korn

Vurder oppskriften

 

Kommentarer

  • Hanne Baker

    Jeg synes dette var litt trist og misvisende å lese at det fra noen som ser seg som opplysningskontoret fremstiller dette som de syv slag. Vi bør ha litt respekt for norske mat tradisjoner. De syv slag kan hentes fra mere enn disse 7 sortene men de er bla de mest kjente; Goro, Fattigmann, Sandkaker, Krumkaker, Smultringer, Berlinerkranser, Serinakaker. Også strull og det finnes jern til å lage rosettkaker til å dyppe deig til fine fasonger i smult. Norge er langstrakt så det er mange eldre kaker jeg ikke har sett også. Lefsebakst er norske kvinner tradisjonelt gode på og noen menn baker lefser også. La det ikke virke som om våre tradisjonelle kaker er enkle kaker med nonstop og trykket ut av pepperkakeformer. Våre tradisjonelle syv slag er svært forseggjorte kaker som kvinnene før oss la mye flid, presisjon og de måtte lage dem med nennsomt håndlag for ar de skulle bli pene. De er krevende derfor blir de nå ofte ikke bakt, heldigvis kan vi kjøpe disse. Så kan man bake det man vil selv men likevel lærer ikke de nye generasjonene om kakene forstår de ikke hva tradisjonen er og det er misvisende og gi inntrykk av at de er enkle kjeks.

    • Hanne Baker

      Man kan finne mange tradisjonelle julekaker i oppskriftene til MatPrat, og både tyske skiver og sjakkruter er mye brukt i nyere tid . Hjertekaken er søt men minner om svenske syltgrottor, de er søte og enkle kjeks. Uansett blir det ikke våre syv slag med en deig med ulike pepperkakeformer til, vi har en tradisjon som er verdt å gi akt på.

  • Elisabeth Brennhaug

    Hvor lenge holder deigen seg i kjøleskapet?

    • Marta Ravnsborg

      Hei, Elisabeth! Den holder seg flere uker i kjøleskapet i en tett bakebolle med lokk eller plastfolie på. Hilsen Marta, MatPrat

For å skrive en kommentar må du være logget inn.

version:11.21.1.13651, server:MP-PRD-WEB11 01.04.2025 10:29:24 handleliste stengt