Hopp til hovedinnhold
matprat logo

Grovt surdeigsbrød

Ingredienser

1  porsjoner

1 porsjon gir 1 brød.

  • 480 g vann (< 28 °C)
  • 150 g aktiv surdeigsstarter
  • 300 g hvetemel
  • 150 g fullkornshvetemel
  • 150 g lettkokte havregryn
  • 12 g salt
  • 2 ss lettkokte havregryn til topping
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (31)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Et grovt og godt matpakkebrød med surdeig på 1-2-3! Brødet er eltefritt og enkelt å lage, men bør stå til heving over natten i kjøleskap. Bonusen er da at du også får et brød som utvikler god smak!

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

1  porsjoner

1 porsjon gir 1 brød.

  • 480 g vann (< 28 °C)
  • 150 g aktiv surdeigsstarter
  • 300 g hvetemel
  • 150 g fullkornshvetemel
  • 150 g lettkokte havregryn
  • 12 g salt
  • 2 ss lettkokte havregryn til topping
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Slik gjør du

Før du kan sette selve brøddeigen, må du blande starteren din til en aktiv starter. I denne oppskriften trenger du 150 g aktiv starter, og dersom du lager en 1:1:1 blanding, bør du blande ca. 55 g starter, 55 g vann og 55 g mel.  

Det er viktig at starteren kommer skikkelig i gang før du bruker den i brøddeigen. Du bør lage den aktive starteren minst 4-6 timer før du skal sette deigen. Hvor lang tid det tar, avhenger litt av kvalitet på surdeigen din og temperatur, men når den er ca. dobbel størrelse, bobler og er tykk og fin, kan du starte bakingen.

Er du usikker og vil ta en ekstra sjekk - kan du gjøre "flytetesten".

trinn du kan merke av

Surdeigsbrød stekt i form

Vurder oppskriften

Podcast-episode: Hvordan gjør du surdeigstarteren aktiv?

Podcast-episode: Hvordan bake et perfekt surdeigsbrød?

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.13858, server:MP-PRD-WEB11 21.04.2025 17:09:04 handleliste stengt