Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Kålstuing

Kålstuing

Ingredienser

porsjoner
  • ca. 700 g hodekål
  • 4 ss margarin
  • 4 ss hvetemel
  • 4,5 dl kokevann
  • 2 dl melk
  • 0,25 ts malt muskat
  • 0,25 ts pepper
  • 0,5 ts salt
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (10)
Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Kjøttkaker med kålstuing er en av de norske middagsklassikerne gjennom tidene. Kålstuing passer også til tradisjonsrike måltider som sosekjøtt, fiskekaker, spekemat, lever og røyke- og spekesild. Kålstuing er også nydelig til alle typer pølseretter.

Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Ingredienser

porsjoner
  • ca. 700 g hodekål
  • 4 ss margarin
  • 4 ss hvetemel
  • 4,5 dl kokevann
  • 2 dl melk
  • 0,25 ts malt muskat
  • 0,25 ts pepper
  • 0,5 ts salt
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Slik gjør du

trinn du kan merke av
Tips: For ekstra fyldig saus tilsett litt fløte.
Kålstuing er godt tilbehør til mange tradisjonelle retter, som for eksempel kjøttkaker i brun saus.
 

Vurder oppskriften

Podcast-episode: Norsk tradisjonsmat

 

Kommentarer

  • Ole Kristian Arvesen

    Hei! Kan det stemme med 1,65l væske til 4ss mel & smør? Det ble veldig tynt her iallefall.

    • Marta Ravnsborg

      Hei, Ole Kristian! Her har vi ikke vært tydelige nok på at ikke all væsken skal brukes. Det skal kun spes på smått med vann, til ønsker konsistens. Jeg tar bort vann fra ingredienslista, så det blir mer synlig. Hilsen Marta, MatPrat

  • Charlotte Hellerud

    Hva gjør jeg når stuingen ble for flytende?

    • Cecilie Maske

      Hei, Charlotte! Beklager seint svar. MatPrat har hatt langvarige dataproblemer. Håper du fant ut av det. Her er noen tips til hvordan du kan redde kålstuing og andre jevnede sauser, stuinger og supper om de blir for tynne: 1. La sausen/stuingen koke noen minutter ekstra. da vil noe av væsken fordampe, og melet vil jevne retten ytterligere. Pass på at det ikke brenner seg i bunnen. 2. Rør ut litt (ca 1 ts) hvetemel i litt vann og rør det inn i sausen/stuingen. Kok opp og la koke noen minutter for å bli kvitt melsmaken. 3. Rør ut litt maisenna (ca 1-2 ts) i litt vann og følg samme prosess som over. 4. Vær nøye med å la kål og andre grønnsaker renne godt av seg før du blander dem i saus/stuing. Lykke til! Hilsen Cecilie, MatPrat

For å skrive en kommentar må du være logget inn.

version:11.21.1.13065, server:MP-PRD-WEB14 17.02.2025 23:19:34 handleliste stengt