Hopp til hovedinnhold
matprat logo

Kanelknuter

Ingredienser

porsjoner

1 porsjon gir ca. 25 kanelknuter

  • 1 kg hvetemel
  • 2 dl sukker
  • 1 pk fersk gjær
  • 0,5 ts salt
  • 1 ts malt kardemomme
  • 1 stk. egg
  • 6 dl melk
  • 150 g smør

Fyll:

  • 100 g romtemperert smør
  • 4 ss sukker
  • 1 ss malt kanel
  • 1 ss maisenna
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (67)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Kjært barn har mange navn. Disse lekre og velduftende kanelknutene omtales ofte som kanelsnurrer, kanelboller, skillingsboller eller "kanel i svingene". Du kan også bruke samme oppskrift som utgangspunkt for å lage kardemommeknuter.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Ingredienser

porsjoner

1 porsjon gir ca. 25 kanelknuter

  • 1 kg hvetemel
  • 2 dl sukker
  • 1 pk fersk gjær
  • 0,5 ts salt
  • 1 ts malt kardemomme
  • 1 stk. egg
  • 6 dl melk
  • 150 g smør

Fyll:

  • 100 g romtemperert smør
  • 4 ss sukker
  • 1 ss malt kanel
  • 1 ss maisenna
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Slik gjør du

trinn du kan merke av
Hveteboller gjærbakst trinnbilder
Hveteboller gjærbakst trinnbilder

Når deigen eltes i kjøkkenmaskin vil temperaturen gradvis stige. Tidligere var det anbefalt å lunke væsken til 37 °C, men med tilstrekkelig elting vil temperaturen stige for mye og gjærcellene kan dø. Bruk derfor kald eller romtemperert væske. Hevingen kan noen ganger ta litt lengre tid, avhengig av deigtemperatur - men deigen vil også få en bedre smak.

Hveteboller gjærbakst trinnbilder
Hveteboller gjærbakst trinnbilder

Elting for hånd: En gjærdeig krever god elting for at glutennettverket skal utvikle seg godt. Elting for hånd kan gi en noe mer kompakt og tyngre deig. Skal du elte for hånd vil ikke temperaturen stige så mye under eltingen, og det kan derfor lønne seg å smelte smøret og lunke væsken litt for å lette jobben og få en raskere heving.

Hveteboller gjærbakst trinnbilder
kanelknuter trinnbilder

For å lage kardemommeknuter, så erstatter du kanel med kardemomme i fyllet, eller remoncen, som er faguttrykket som bakerne bruker.

kanelknuter trinnbilder
kanelknuter trinnbilder
kanelknuter trinnbilder

Vurder oppskriften

Podcast-episode: Gjærbakst – slik lykkes du

Podcast-episode: Triksene du trenger for å redde maten

 

Kommentarer

  • Monica Øiaas

    God oppskrift! Kanelknutene ble skikkelig luftige og store. Brukte tørrgjær for søte deiger, mellommelk og meierismør skjært med ostehøvel, tilsatte også litt vaniljesukker i det tørre. Deigen så litt løs ut til å begynne med, men etter elting i 2 runder, i følge oppskrift, ble dette en god deig å jobbe med. Hevet 1 time før utbaking, brukte 1,5 x oppskrift på fyll, men det skal økes til dobbelt neste gang, det ble litt lite rett og slett. Hevet knutene ca 40 min under plast før steking, hvor de este videre og ble skikkelig store. Mer enn godkjent av resten av familien 😊 Takk for god oppskrift 👍

  • Vegard Mjøs Sørensen

    Fulgte oppskriften til punkt og prikke men endte opp med en flat masse som ikke minnes om kanelboller engang :P. Følger ikke denne oppskriften flere ganger

    • Marta Ravnsborg

      Hei! Det var kjedelig å høre. Kan gjæren ha vært inaktiv kanskje? eller overhevet deig? Jeg bruker denne oppskriften jevnlig, og har ikke opplevd det samme. Hilsen Marta, Matprat

For å skrive en kommentar må du være logget inn.

Flere yummy ideer til deg!

Andre ting du kanskje synes er interessant

version:11.21.1.13651, server:MP-PRD-WEB12 25.03.2025 02:00:17 handleliste stengt