Hopp til hovedinnhold
matprat logo

Kanelknuter

Ingredienser

porsjoner

1 porsjon gir ca. 25 kanelknuter

  • 1 kg hvetemel
  • 2 dl sukker
  • 1 pk fersk gjær
  • 0,5 ts salt
  • 1 ts malt kardemomme
  • 1 stk. egg
  • 6 dl melk
  • 150 g smør

Fyll:

  • 100 g romtemperert smør
  • 4 ss sukker
  • 1 ss malt kanel
  • 1 ss maisenna
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 6478 kcal
Fett 240 g
Protein 169 g
Karbohydrater 841 g

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (62)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Kjært barn har mange navn. Disse lekre og velduftende kanelknutene omtales ofte som kanelsnurrer, kanelboller, skillingsboller eller "kanel i svingene". Du kan også bruke samme oppskrift som utgangspunkt for å lage kardemommeknuter.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Ingredienser

porsjoner

1 porsjon gir ca. 25 kanelknuter

  • 1 kg hvetemel
  • 2 dl sukker
  • 1 pk fersk gjær
  • 0,5 ts salt
  • 1 ts malt kardemomme
  • 1 stk. egg
  • 6 dl melk
  • 150 g smør

Fyll:

  • 100 g romtemperert smør
  • 4 ss sukker
  • 1 ss malt kanel
  • 1 ss maisenna
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 6478 kcal
Fett 240 g
Protein 169 g
Karbohydrater 841 g

Slik gjør du

trinn du kan merke av
Hveteboller gjærbakst trinnbilder
Hveteboller gjærbakst trinnbilder

Når deigen eltes i kjøkkenmaskin vil temperaturen gradvis stige. Tidligere var det anbefalt å lunke væsken til 37 °C, men med tilstrekkelig elting vil temperaturen stige for mye og gjærcellene kan dø. Bruk derfor kald eller romtemperert væske. Hevingen kan noen ganger ta litt lengre tid, avhengig av deigtemperatur - men deigen vil også få en bedre smak.

Hveteboller gjærbakst trinnbilder
Hveteboller gjærbakst trinnbilder

Elting for hånd: En gjærdeig krever god elting for at glutennettverket skal utvikle seg godt. Elting for hånd kan gi en noe mer kompakt og tyngre deig. Skal du elte for hånd vil ikke temperaturen stige så mye under eltingen, og det kan derfor lønne seg å smelte smøret og lunke væsken litt for å lette jobben og få en raskere heving.

Hveteboller gjærbakst trinnbilder
kanelknuter trinnbilder

For å lage kardemommeknuter, så erstatter du kanel med kardemomme i fyllet, eller remoncen, som er faguttrykket som bakerne bruker.

kanelknuter trinnbilder
kanelknuter trinnbilder
kanelknuter trinnbilder

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

Podcast-episode: Gjærbakst – slik lykkes du

Podcast-episode: Triksene du trenger for å redde maten

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.12276, server:MP-PRD-WEB14 03.12.2024 18:23:00