Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Lutefisk

Lutefisk

Ingredienser

porsjoner
  • 2 kg lutefisk
  • 1,5 ss salt
  • 800 g mandelpotet , ringerikspotet eller gulløye
  • 400 g bacon i terninger, gjerne lutefiskbacon
  • 100 g smør (kan utelates)
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (10)
Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Lutefisk er en del av våre eldgamle norske matkultur, og er for mange en viktig del av førjulstradisjonene. Vi anbefaler å salte lutefiskstykkene en stund før tilberedning, og deretter bake dem i varm stekeovn. Det tradisjonelle tilbehøret er bacon, poteter og ertestuing, men listen er lang over andre garnityr som er med på å gjøre lutefisken til et herremåltid. 

Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Ingredienser

porsjoner
  • 2 kg lutefisk
  • 1,5 ss salt
  • 800 g mandelpotet , ringerikspotet eller gulløye
  • 400 g bacon i terninger, gjerne lutefiskbacon
  • 100 g smør (kan utelates)
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Slik gjør du

trinn du kan merke av
Lutefisk serveres med mye forskjellig tilbehør, avhengig av familietradisjoner og egne preferanser. Det vanligste foruten nykokte poteter og sprøstekt bacon er sirup, lefse, revet brunost, hvit saus, sennepssaus, sennep, sennepspulver, smeltet smør, ribbefett, lettsaltet flesk, kokt hvitkål, gulrøtter, kålrot, kålrabistappe og gul eller grønn ertestuing.
Fisken blir fort kald, så sørg for varme tallerkener pass på at alt tilbehør som skal være varmt også er rykende varmt. 

Lutefisk - høydebilde

Vurder oppskriften

 

Kommentarer

  • Ingeborg Baust

    Setter du langpanne nederst eller i midten i stekeovnen?

    • Cecilie Maske

      Hei, Ingeborg! Pannen skal stå midt i ovnen. Hilsen Cecilie, Matprat

  • Stina Brubakk

    Er veldig fornøyd med oppskrifter fra Matprat, men denne var ikke bra. Lutefisken trengte mye mere salt og tiden er alt for lenge på den varmen. Ble bare splæsj. Har prøvd denne oppskriften 2 ganger med 2 forskjellige leverandører av lutefisk, for å se om det utgjorde en forskjell, men det ble splæsj begge gangene.

    • Cecilie Maske

      Hei, Stina! Takk for innspill! Vi skal se på oppskriften så snart det lar seg gjøre. Hilsen Cecilie, Matprat

For å skrive en kommentar må du være logget inn.

Flere yummy ideer til deg!

Andre ting du kanskje synes er interessant

version:11.21.1.13858, server:MP-PRD-WEB15 16.04.2025 00:02:05 handleliste stengt