Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Plukkfisk

Plukkfisk

Ingredienser

porsjoner
  • 600 g lettsaltet torsk , kokt og renset for skinn og bein
  • 400 g kokte poteter (gjerne rester)
  • 2 stk. løk
  • 1 stk. purre

Hvit saus:

  • 4 ss smør
  • 4 ss hvetemel
  • 1 l melk
  • ca. 1 krm revet muskatnøtt

Pynt:

  • 1 kvist frisk dill
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (9)
Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Plukkfisk er en flott måte å bruke opp rester av kokt fisk på. Dette er husmannskost med røtter i Hordaland, og varieres ut fra hvilken fisk du har tilgjengelig – både fersk, saltet og røkt fisk smaker nydelig i plukkfisk. 

Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

porsjoner
  • 600 g lettsaltet torsk , kokt og renset for skinn og bein
  • 400 g kokte poteter (gjerne rester)
  • 2 stk. løk
  • 1 stk. purre

Hvit saus:

  • 4 ss smør
  • 4 ss hvetemel
  • 1 l melk
  • ca. 1 krm revet muskatnøtt

Pynt:

  • 1 kvist frisk dill
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Slik gjør du

  1. Bruk fingrene og del fisken i mindre biter.
  2. Skjær ferdig kokte poteter i biter.
  3. Finhakk løk og skjær purreløk i tynne skiver.
  4. Smelt smør i en kjele og fres løk til den er myk og blank. Rør inn mel. Spe med melk mens du rører. Kok opp og la sausen småkoke i ca. 10 minutter. Sausen skal være forholdsvis tykk.
  5. Vend fisk, potetterninger og ¾ av purren inn i sausen. Varm forsiktig opp til kokepunktet og smak til med salt, pepper og muskat.
  6. Dryss over resten av purren, pynt med litt dill og server, gjerne med flatbrød.
Mange vil gjerne ha sprøstekt bacon til plukkfisken, og flere steder serveres den med en klikk smør på toppen.

Vurder oppskriften

 

Kommentarer

  • Inge Eivind Henriksen

    Dette er den oppskriften på plukkfisk som mest ligner på den som min nordnorske mor brukte å lage til oss som barn. Vi hadde ikke muskat og jeg synes den muskat-smaken blir litt overveldende, kutt gjerne ned med til 1/4 teskje for 4 personer er min mening, ellers veldig bra oppskrift.

  • Gøril Jorem

    Når en lager plukkfisk skal vel potetene moses (potetstappe) og fisken blandes i? Det er iallefall slik plukkfisk vanligvis lages i Bergen…

    • Marta Ravnsborg

      Hei, Gøril! Mange velger å mose potetene ja, for god, tradisjonell plukkfisk 😊 Hilsen Marta, Matprat

For å skrive en kommentar må du være logget inn.

Flere yummy ideer til deg!

Andre ting du kanskje synes er interessant

version:11.21.1.13858, server:MP-PRD-WEB13 16.04.2025 09:34:53 handleliste stengt