Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Rabarbrasyltetøy

Rabarbrasyltetøy

Ingredienser

porsjoner

1 porsjon gir ca. 12 dl syltetøy.

  • 1 kg rabarbra
  • 1 kg sukker
  • saften av 1 stk. sitron eller appelsin
  • 0,5 ss revet frisk ingefær
  • 10 stk. hel kardemomme eller 2 ts malt kardemomme
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (5)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Hurra for rabarbra! Denne hardføre planten som kan vokse og trives langt mot nord og høyt til fjells og gi oss så mye godt! Plukk ung og spenstig rabarbra og kok dette deilige syltetøyet, krydret med ingefær og kardemomme.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Ingredienser

porsjoner

1 porsjon gir ca. 12 dl syltetøy.

  • 1 kg rabarbra
  • 1 kg sukker
  • saften av 1 stk. sitron eller appelsin
  • 0,5 ss revet frisk ingefær
  • 10 stk. hel kardemomme eller 2 ts malt kardemomme
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Slik gjør du

trinn du kan merke av

Syltetøyet smaker nydelig på brødskive eller sammen med yoghurt og frokostblanding, men kan også brukes som kakefyll, på pavlova eller i pai.

Rabarbra inneholder oksalsyre, som kan gi magesmerter om du får i deg for mye. Meieriprodukter nøytraliserer oksalsyren. 

Ingefær og kardemomme kan byttes ut med for eksempel et par kanelstenger eller litt vanlijesukker. Eller bytt ut litt av rabarbraen med jordbær for et deilig blandingssyltetøy! Du kan også godt koke syltetøyet helt uten å tilsette krydder. 

Det er mest rødfarge i skallet, og det er de yngste stilkene som er rødest og best, og som det ikke er nødvendig å rense. 

Vurder oppskriften

Podcast-episode: Rabarbra, asparges og jordbær – sesong for de norske vårfavorittene

 

Kommentarer

  • Lennart Aambø

    Dette blei Rabarbrasirup! Når barna som vanligvis liker alt som er søtt, synest at dette syltetøyet blei alt for søtt og klissete, då er det virkelig gale! Halver sukkermengda her, så er vi i nærheita av det normale!

  • Karianne

    Første hang jeg lager syltetøy. Hvor lenge kan de stå lagret? Må det stå i kjøleskap? Kan det fryses?

    • Cecilie Maske

      Hei, Karianne! Om syltetøyet blir helt på rene, varme glass og skrudd igjen med en gang, har det en holdbarhet på minst et år. Oppbevar det mørkt og kjølig (jeg åpnet nettopp et glass laget i fjor - det har vært lagret i romtemperatur, og var helt utmerket :-)) Lykke til! Hilsen Cecilie, MatPrat

For å skrive en kommentar må du være logget inn.

Flere yummy ideer til deg!

Andre ting du kanskje synes er interessant

version:11.21.1.13651, server:MP-PRD-WEB12 11.04.2025 21:34:26 handleliste stengt