Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Rype i fløtesaus

Rype i fløtesaus

Ingredienser

porsjoner
  • 4 stk. gryteklar rype
  • 2 ts salt
  • 1 ts kvernet pepper
  • 2 ss smør
  • 2 ss sukker
  • 2 ss sherry eller portvin
  • 2 ss finhakket frisk kruspersille

Russike erter:

  • 1 pk russiske erter

Fløtesaus:

  • 1 stk. løk
  • 3 båter hvitløk
  • 3 dl kremfløte
  • 5 dl viltkraft eller fond
  • 8 stk. einebær
  • 2 stk. laurbærblad
  • 1 stilk frisk timian
  • 10 stk. sort hel pepper
  • 3 skiver brunost
  • 1 ss rørt tyttebær tyttebærsyltetøy eller ripsgele
  • 20 g blåmuggost eller roquefort
  • 1 ts salt
  • 1 ts kvernet pepper

Rosenkål:

  • 400 g rosenkål
  • 2 ss smør

Rørte tyttebær:

  • 200 g tyttebær
  • 100 g sukker gjerne Dermera sukker
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (0)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Erkenorsk og tradisjonsrikt i bøtter og spann. Ryper er fantastisk mat som smaker av norsk natur. Servert med rosenkål, russiske erter, fløtesaus og nyrørte tyttebær, blir dette et festmåltid!

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

porsjoner
  • 4 stk. gryteklar rype
  • 2 ts salt
  • 1 ts kvernet pepper
  • 2 ss smør
  • 2 ss sukker
  • 2 ss sherry eller portvin
  • 2 ss finhakket frisk kruspersille

Russike erter:

  • 1 pk russiske erter

Fløtesaus:

  • 1 stk. løk
  • 3 båter hvitløk
  • 3 dl kremfløte
  • 5 dl viltkraft eller fond
  • 8 stk. einebær
  • 2 stk. laurbærblad
  • 1 stilk frisk timian
  • 10 stk. sort hel pepper
  • 3 skiver brunost
  • 1 ss rørt tyttebær tyttebærsyltetøy eller ripsgele
  • 20 g blåmuggost eller roquefort
  • 1 ts salt
  • 1 ts kvernet pepper

Rosenkål:

  • 400 g rosenkål
  • 2 ss smør

Rørte tyttebær:

  • 200 g tyttebær
  • 100 g sukker gjerne Dermera sukker
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Slik gjør du

trinn du kan merke av
Koketiden kan variere veldig fra rype til rype. En måte å sjekke om de er ferdige på er å kjenne etter med en tommelfingernegl ved brystbenet. Slipper kjøttet brystbeinet ved et lett trykk kan du ta opp den aktuelle rypa fra gryta. Kok rypene videre til alle er ferdige. Ta rypene ut av gryta og la dem hvile i minst 15 min.
Ønsker du en spissere smak på sausen, kan noe av innmaten fra rypene være med i kokeprosessen.

Vurder oppskriften

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:11.21.1.13485, server:MP-PRD-WEB14 15.03.2025 11:56:08 handleliste stengt