Maten er det viktigste
– Det er maten som er det viktigste med eid for meg, vi har jo fastet en hel måned. Det er godt å endelig kunne spise gjennom hele dagen.
Da hun var liten jente var det henna-pynting, gaver og fine klær som var mest stas, nå som voksen er det maten.
– Barna mine faster ikke noe særlig siden de er små, og de er mer opptatt av fine klær og gaver. Felles for oss er at det er gøy å møte andre og være sosial.
Javaria forklarer at maten også har vært viktig under ramadan, i tillegg til det religiøse. Til kveldsmåltidet iftar lager hun ofte pakora, som hun hvert år lover seg selv at hun ikke skal spise så mye av fordi det ikke er så sunt. Det gikk ikke så bra i år heller.
– Jeg prøver å leve sunt, men både mannen min og jeg har gode barndomsminner med pakora under fasten. Jeg lager den med potet, aubergine, kylling eller løk, som friteres. Og det er så godt, så heller ikke i år har jeg klart å holde meg unna, sier hun lattermildt.
Mamma er forbildet
Javaria gleder seg til eid. De feirer sammen med en annen familie, og blir over 40 til bords til middag. Det meste av maten lager de kvelden før, men unntak av noen retter.
– Steketiden på pakistanske gryter er lang, og så smaker alt mye bedre neste dag når smakene har fått satt seg. Under eid er det er full rulle hele tiden, så man har ikke tid å stå på kjøkkenet hele dagen.
Dagen starter med en tradisjonell frokost. Det er wermecelli nudler som kokes i melk. Etter frokost går de i moskeeen, før familien spiser lunsj sammen.
– Mamma lager en deilig rett med yoghurtmarinert lammekoteletter, lange kebab av storfe og marinert kylling i ovn. Jeg lager linseboller, dehi balle, med yoghurtdip
Hun har alltid fått høre fra andre at hennes mor er en veldig god kokk, og forteller at det er moren som er inspirasjonen på kjøkkenet.
– Det kommer gjerne noen kommentarer fra mamma når vi spiser, hun gir veldig ærlige tilbakemeldinger for å si det mildt. Jeg humrer litt inni meg og tenker at hun kanskje aldri blir fornøyd, hun er mamma, vet du.
Restauranten ved havet
– Maten i Pakistan er stort sett tilberedt på gassovn, og det gjør at pakistansk mat smaker bedre der enn når jeg lager den her i Norge. I tillegg er det tilgang på ferske krydder, ikke på pose.
Hun er født og oppvokst i Norge, men har særlig et matminne fra Pakistan som har festet seg. Det var en sommer hun og familien var på besøk hos henne onkel, og han tok de med til en restaurant ved havet.
– Retten kylling karahi ble satt på bordet, og jeg husker jeg tenkte å nei, en tørr gryte. Jeg var ungdom og kanskje litt negativ, men når jeg smakte den var den helt fantastisk. Det måltidet glemmer jeg aldri, sier Javaria.
Biryani og ras malai
Klarer hun gjenskape slike matminner under eid-middagen, er Javaria fornøyd. Enten får de gjester, eller de drar på besøk. Og nye retter settes på bordet til dette store måltidet.
– Kylling biryani er luksusmat i Pakistan. Man trenger ikke å servere noe annet, hvis man har laget biryani. Den blir laget i to deler, en kjøttgryte og ris. Så legges det lagvis, før det skal stå å trekke og så blandes litt før servering.
Det er mange deilige smaker i retten. Ingefær, stjerneanis, kanel, kardemomme, lime og koriander er bare noen av dem. Måltidet avsluttes med flere ulike desserter og kaker.
– Mamma lager alltid tradisjonell dessert, kheer, som er en søt risdessert, eller ras malai, som er melkeboller. Jeg baker sjokoladekake med krem, gulrotkake, firkløverkake, tiramisu eller noe annet.
Etter maten får barna gaver fra familien de feirer sammen med, og godteposer.