Hopp til hovedinnhold
matprat logo

Pasta carbonara

Ingredienser

porsjoner
  • 500 g fersk spagetti
  • 200 g bacon , guanciale eller pancetta
  • 4 stk. egg
  • ca. 2 ss finrevet pecorino eller parmesan
  • 2 ss hakket frisk timian , eller andre urter
  • 1 ts grovkvernet pepper
  • ca. 0,25 ss salt per liter vann
  • 4 stk. eggeplomme til servering (kan sløyfes)
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (23)
Tid
Under 20 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Pasta carbonara er en italiensk klassiker, og en favoritt-pasta for mange nordmenn. I klassisk carbonara brukes guanciale - speket svinekjake og pecorino-ost, men vi jukser ofte og lager den med bacon og parmesan.  Husk å salte pastavannet!

Tid
Under 20 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Ingredienser

porsjoner
  • 500 g fersk spagetti
  • 200 g bacon , guanciale eller pancetta
  • 4 stk. egg
  • ca. 2 ss finrevet pecorino eller parmesan
  • 2 ss hakket frisk timian , eller andre urter
  • 1 ts grovkvernet pepper
  • ca. 0,25 ss salt per liter vann
  • 4 stk. eggeplomme til servering (kan sløyfes)
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Slik gjør du

trinn du kan merke av
pasta carbonara trinnbilder

I en original pasta carbonara er det ikke fløte, kun egg og ost. Ved å bruke litt av kokevannet, som inneholder stivelse fra pastaen, blir dette en fløyelsmyk, silkeglatt saus som skal henge godt på pastaen. Tradisjonelt brukes guanciale (speket svinekjake) eller pancetta (urøkt italiensk bacon), men utenfor Italia blir det gjerne erstattet med bacon.

pasta carbonara trinnbilder
pasta carbonara trinnbilder

Fordel spagettien i dype varme tallerkener og høvle over litt mer ost ved servering. For å være ekstra råflott, kan du servere spagettien med en ekstra eggeplomme på toppen. La eggeplommen være i litt av skallet, og vipp den ut på spagettien før du begynner å spise.

Du kan enkelt lage pastaen selv.

Pasta Carbonara

Vurder oppskriften

Podcast-episode: Det beste vi spiste i sommer

Podcast-episode: Italienske favoritter

 

Kommentarer

  • Gustavo Zaera

    Egget stivnet ikke i det hele tatt! Måtte hakke det til og ble nesten en spaghetti-omelett!!

    • Marta Ravnsborg

      Hei! Her må du jobbe fort, og ikke bruke for høy varme. Da får du, som du skriver, en omelett. Se på videoen, så ser du hva jeg mener. "Stivne" er kanskje ikke helt riktig, men eggeblandingen skal feste seg rundt pastaen som en saus. Hilsen Marta, Matprat

      • Gustavo Zaera

        Altså.. den stivnet ikke i det hele tatt, og ble bare en suppe av kokevannet og eggeblandingen. Hadde vært fint om det stod noe om temperstur, etc i oppskriften.

  • Magnus Dahling

    Hvis man følger oppskriften så blir man VELDIG skuffet, det blir ikke spiselig engang... 🤮

For å skrive en kommentar må du være logget inn.

Flere yummy ideer til deg!

Andre ting du kanskje synes er interessant

version:11.21.1.12723, server:MP-PRD-WEB15 21.01.2025 17:41:20 handleliste stengt