Hopp til hovedinnhold

Sansenes konge

Som barn løp han inn og ut av familiens indiske restaurant i Oslo og falt pladask for bransjen. Det var noe med tempoet, stemningen og driven. Derfor var det en selvfølge å starte sitt eget sted som voksen, og der vil Samir Sharma berøre gjestene.

Samir Sharma
Jeg har alltid vært veldig glad i mat selv om jeg ikke er kokk. For meg er et godt måltid en kunstform, som berører alle sansene dine. For det er jo ingen annen kunstform som berører dine sanser som det mat faktisk gjør. Du ser, hører, smaker, tar og føler på det.

Samir Sharma

Det er tydelig at Samir er en ambisiøs og hardtarbeidende mann. Han startet restauranten sin Der Peppern Gror som en hyllest til alle arbeidsinnvandrere som kom fra India til Norge på 70-tallet. De kom uten nettverk og med få ressurser, og klarte likevel å få det til.

– Det er en inspirasjon i seg selv det familien min har klart, og familie betyr mye for meg. De har jobbet fra første dag, sier han.

Klikk her for oppskrifter fra Asia

Lam er nydelig kjøtt

Han vokste opp på urbane Grünerløkka med spisesteder i hver gate, men det var hjemme han fikk den beste maten.

Moren min er vanvittig flink med mat. Hun er eksepsjonell på presentasjonen av mat, alt hun lager ser veldig pent ut. Og hun er rå på streetfood!

I oppveksten, fordi moren er vegetarianer, var lam og annet kjøtt noe familien kun spiste ute på restaurant eller i selskap.

– Lam er nydelig kjøtt! Fra barndommen husker jeg favoritten seekh kebab, som er spesielt godt med lam. En annen rett med lammekjøtt som fasinerer meg er galouti kebab, det er en veldig spesiell lammekebab som vi også har på menyen. I denne retten kvernes lammekjøttet tre ganger før man tilsetter krydder.

Som en gest til moren og til glede for gjestene, har restauranten hans hver tirsdag «mutterns hjørne» – hvor nettopp moren hans kommer og lager sine indiske favorittretter.

Samir Sharma
Mamma Sunita Sharma står i "mutterns hjørne" hver tirsdag.

Vil utfordre fordommer

Han setter stor pris på å ha røtter fra både Norge og India. Det har gitt han et større rom å manøvrere i når han vil bryte fordommer.

– Vi er så veldig opptatt av å plassere mennesker innenfor noen gitte rammer. Det er veldig begrensende. Eksempelvis har jeg erfart at flere nordmenn tror de vet hva all indisk mat smaker, - når de refererer til noen enkeltretter.

Heldigvis kan jeg og kokkene mine gjennom ulike smaksnyanser bidra til å utvide manges oppfatninger av det indiske kjøkkenet.

Samir Sharma
Samir er ofte inne på kjøkkenet og prøvesmaker rettene kjøkkensjef Harjeet Kumar lager.

Da han gikk på videregående dro han på eksklusive Theatercafeen i storefri iført olabukse og hettegenser. Der satt han midt blant dresskledde businessmenn og spiste lunsj, et rekesmørbrød.

– Jeg ville sjekke reaksjonen deres og hva greia var med å spise der, om jeg kom inn og hvordan de reagerte da jeg kom dit sånn. De lurte nok på om jeg hadde gått meg vill, ler han.

Selv har han et mye større repertoar i matveien enn kun indisk, og fikk mye «norsk mat» servert som liten. Som nordmenn flest hadde de også fiskepinner i fryseren.

Jeg digger konseptet «sette seg rundt middagsbordet» som er veldig vanlig i norsk kultur. Det er jo så hyggelig!

– Jeg liker også tidspunktene vi spiser på i Norge, vi har frokost veldig tidlig for eksempel. Det er veldig sunt den måten vi spiser på i Norge, og fine tidspunkter.

Samir Sharma

Alt ligger i marinaden

Mye indisk mat starter med marinade. Hovedingrediensene er hvitløk og ingefær, og så alle de ulike krydderne som er tilpasset ulike råvarer og retter.

– Marinade utgjør en stor forskjell, kjøttet trekker til seg smakene på en annen måte. Ofte sier man at indisk mat smaker bedre dagen etter, smakene kommer tydeligere frem og setter seg enda mer.

I motsetning til i Norge hvor det brukes en del tørrkrydder når maten kommer på bordet, bruker Samir i god indisk tradisjon chutneyer og dipper som tilbehør.

– Mango, mint, og tomat er et godt utgangspunkt, da får man en smakskombinasjon som passer din smakspalett og referanser, anbefaler Samir.

Eksotiske krydder

Vær tålmodig med kjøttet

Kunnskap, tid og gode redskaper er Samirs beste råd for å få lammekjøttet perfekt. Når han lager mat på kjøkkenet hjemme, setter han stor pris på redskaper som ikke fantes på den tiden hans foreldre immigrerte fra India.

– Alle de gode kjøkkenredskapene som finnes i dag gjør matlagingen enklere, og samtidig lærer man seg å kjenne råvaren man jobber med på veien. Digitalt steketermometer er et must!

Les mer om steke- og koketips for lam

Han forteller at svigermoren er veldig nerdete med mat. Hun kan stå opp klokken fire om morgenen for å starte matlagingen. Hun har vært veldig opptatt av prosessen og det å ta seg god tid. På denne måten har han lært seg å jobbe bedre med råvaren.

– Man bør være tålmodig når man jobber med kjøtt og særlig lam.  Det skal lite til før det blir ødelagt. Det kan fort gå fra å være veldig mørt til veldig hardt. Med all mat så må man være tålmodig, og man må prøve og feile seg frem. Det er mitt råd. Man skal lære av feilene sine, sier sier han.

Samir Sharma

Nihari Ghost - lammegryte fra India

Klikk her for oppskrift

Indisk lammekorma

Sjekk ut flere spennende retter fra Asia!

 

Klikk her for inspirasjon og oppskrifter

Les også: 

Matelskeren fra Hellas og Brobyggeren fra Aleppo

 

God middag!
Hilsen Samir og MatPrat