Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Ribbesylte 3d

Hjemmelaget julepålegg

Advent er også tid for å tenke på julens pålegg. Og vi vil gjerne slå et slag for hjemmelaget pålegg. Gjør det gjerne til et juleverksted med hele familien.

Det er ikke så vanskelig å lage julens pålegg som mange tror, ikke tar det så forferdelig lang tid heller. Men, du behøver jo ikke lage alle slag selv, det finnes mye godt julepålegg ute i butikkene også. Finn noe du liker og prøv deg frem. Be gjerne venner eller familie på et lite juleverksted og lag julens pålegg sammen.

Lammerull og okserull

Lammerull og okserull er tradisjonelle og gode julepålegg. De er enklere å lage enn du tror. En lammeside eller rulleskinn, litt ekstra krydder så er du i gang. Når du først er i farta, så lag gjerne flere. Flott som julegave med personlig preg.

Sylte, sylterull, ribbesylte, buklistsylte

Det finnes utrolig mange varianter av sylte, noen mer avanserte mens andre er superenkle. Her finner du noen varianter, velg selv etter smak og behag. Det finnes utrolig mange varianter av sylte, fra en enkel sylterull, til ribbesylte og god, gammeldags hodesylte som er litt mer arbeidskrevende. 

Fra gammelt av skulle hele grisen brukes, og i hodesylte er det altså kjøtt fra hodet som brukes. Finn frem bestemors syltepresse eller skaff deg en ny og lag en sylte.

For mange er kanskje ribbesylte en ny variant? Vel, den er lett å lage, man tar utgangspunkt i en ribbe og mye godt krydder. 

På moderne vis kan man også lage julesylte av kalkun. Den er et magrere alternativ til den tradisjonelle sylta.

Kokt, kald tunge er nydelig julepålegg som smaker godt sammen med for eksempel ulike majonessalater, tyttebær, frukt, sylteagurk eller hakket løk.

Leverpostei

Hjemmelaget postei smaker kjempegodt. Det er enkelt å lage og du kan tilsette de smaken du selv foretrekker. Du klarer deg godt med en kjøttkvern, men enklest er det med en foodprosessor.

Oppbevaring av julens pålegg

Julepålegget kan lages i god tid før jul. Det meste holder seg godt i fryseren. Hvis du lager julepostei eller leverpostei som du vil pynte med aspic må dette gjøres når posteien er tint igjen rett før jul. Aspic holder seg ikke i fryseren. Del gjerne pålegget i to eller tre biter og frys ned slik at du kan ta opp etter behov. Når juledagene er her og pålegget skal frem kanskje flere ganger om dagen kan det være greit å oppbevare pålegget i en oppbevaringslake. Det er en svak saltlake som forlenger holdbarheten på sylte, rull og lignende, uten at det tilfører noe særlig mer saltsmak.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.12177, server:MP-PRD-WEB12 21.11.2024 14:50:16