Rett |
Tilberedningsmetode |
Rå egg |
I Norge kan du spise eggene så bløte som du ønsker, gjerne helt rå! |
Posjert egg |
Knekk kjøleskapskalde egg opp i kokende varmt vann (90-95 grader) og la dem trekke i ca. 4 minutter til hviten er fast og plommen er bløt. |
Bløtkokt egg |
Kokes i 3-6 minutter, avkjøl i kaldt vann. |
"Smilende" egg |
Kokes i 6-8 minutter, avkjøl i kaldt vann. På smilende egg skal plommen være litt fast i kanten og bløt i midten. |
Hardkokt egg |
Kokes i 8-10 minutter, avkjøl i kaldt vann. |
Speilegg |
Knekk egget forsiktig i en stekepanne med litt smeltet margarin. Stek ved svak varme til hviten er stivnet og plommen fortsatt er bløt. |
Omelett |
Hell røren i en varm panne slik at margarinen smelter lett uten å bli brun. Trekk den stivnede røren inn mot midten, legg på fyll og brett over. |
Eggerøre |
Hell røren i en panne som er så varm at margarinen smelter lett uten å bli brun. Trekk eggerøren sammen med gaffel etterhvert som den stivner. Dryss evt. klippet gressløk over.
|
Perfekt kokt egg
Når du skal koke egg er det alltid en fordel å bruke romtempererte egg. Stikk et lite hull i den butte enden av egget, det forhindrer at skallet sprekker. Bruker du romtempererte egg, bør eggene legges i når vannet koker. Er eggene kalde, kan du legge eggene i kaldt vann. Beregn koketiden i begge tilfeller fra vannet koker.
- Bløtkokt egg: 3-6 minutter
- "Smilende" egg: 6-8 minutter
- Hardkokt egg: 8-10 minutter
Skyll eggene raskt i kaldt vann etter koking, for å forhindre at eggene fortsetter å stivne. Hardkokte egg bør avkjøles i rennende vann like lenge som koketiden.
Egg som er romtemperert legges i vannet når det koker. Skru ned platen for å unngå at det fosskoker.