Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Helstekt and 1

Helstekt and

Ingredienser

4  porsjoner
  • 1 stk. and (ca. 2,5 kg)
  • 1,5 ss grovt salt
  • 1,5 ss kvernet pepper
  • 1 stk. sitron
  • 50 g smør
  • 4 dl vann

Fatpynt:

  • 2 stk. eple
  • 1 pk svisker
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (4)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Helstekt og gyllenbrun and servert med eplebåter, svisker og fiken er fristende og smakfull mat. I Danmark er and like populær middag på julaften som ribbe er her i Norge. 

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

4  porsjoner
  • 1 stk. and (ca. 2,5 kg)
  • 1,5 ss grovt salt
  • 1,5 ss kvernet pepper
  • 1 stk. sitron
  • 50 g smør
  • 4 dl vann

Fatpynt:

  • 2 stk. eple
  • 1 pk svisker
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Slik gjør du

Helstekt and 2

Du trenger: and, grovt salt, pepper, sitron, smør, vann, epler, svisker og hyssing.

trinn du kan merke av
Helstekt and 3a
Helstekt and 3b
Helstekt and 3c
Helstekt and 3d
Helstekt and 3e
Øs eller pensle anden gjentatte ganger med stekesjyen i formen i løpet av steketiden. Dette gir sprøtt skinn og ekstra saftig kjøtt. Skru eventuelt opp steketemperaturen eller bruk ovnens grillfunksjon mot slutten av steketiden.
Øs eller pensle anden gjentatte ganger med stekesjyen i formen i løpet av steketiden. Dette gir sprøtt skinn og ekstra saftig kjøtt. Skru eventuelt opp steketemperaturen eller bruk ovnens grillfunksjon mot slutten av steketiden.

Helstekt and 4.jpg

Anden er ferdig stekt, sprø, gyllen og fin. Server med epler, svisker og noen gode ferske fiken. 

Vurder oppskriften

Podcast-episode: Ny kokk i Matprat: Ole disker opp med lammesadel, krema kål og sjokksylting

 

Kommentarer

  • Andre Log

    And (spesielt brystet) skal ha en kjernetemperatur på 68-70 grader. I oppskriften står det 58-60. Dette er svært misvisende. Spar deg selv et godt måltid og følg kommentaren min her, ellers vil du oppleve en skuffelse. 58-60 er for medium tilberedt storfe. Man tilbereder storfe og and på HELT forskjellig.

  • Arne Mørk Midtbø

    Jeg stekte and videre på 160 grader, etter å ha stekt på 225 grader i 20 minutter. I oppskriften står det at det vil ta mellom 2 og 2,5 timer til anda er gjennomstekt. Etter to timer våget jeg ikke å la anda stå lenger. Den så "ihjeldtekt" ut - og det var den også. I andre oppskrifter har jeg sett at et står ca én time på 160 grader. Det høres mer fornuftig ut. Begge oppskriftene jeg har sett er enige om at man først starter på 225 grader i 20 minutter.

    • Cecilie Maske

      Hei, Arne! Beklager lang svartid på henvendelsen din. Vi er enig, steketiden er alt for lang (eller temperaturen for høy...). Jeg justerer steketiden til ca 1 time. Hilsen Cecilie, Matprat

      • Marina B. Lindbäck

        En time er helt klart for lite, sånn at dere vet det. Tilogmed brystet var rått

For å skrive en kommentar må du være logget inn.

version:11.21.1.13858, server:MP-PRD-WEB14 16.04.2025 06:19:18 handleliste stengt