Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Helstekt kalkun med brødstuffing og fløtesaus - alternativ 1

Helstekt kalkun med brødstuffing og fløtesaus

Ingredienser

10  porsjoner
  • 1 stk. kalkun, ca. 6 kg (beregn 500 g per person)
  • 3 ss smeltet smør
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper

Kalkunkraft:

  • 2 ss smør
  • 0,5 stk. løk , i grove biter
  • 0,5 stk. gulrot , i grove biter
  • 0,25 stk. sellerirot , i grove biter
  • 2 stilker frisk kruspersille eller estragon
  • 1 stk. laurbærblad
  • 6 stk. hel pepper

Brødstuffing med nøtter og svisker:

  • 200 g daggammelt brød
  • 100 g pinjekjerner
  • 100 g pistasjnøtter
  • 100 g pecannøtter
  • 300 g svisker eller en blanding av apirkos, dadler og svisker
  • 4 ss smør til steking
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • 2 ss hakket frisk kruspersille

Fløtesaus:

  • 1,5 l kalkunkraft (laget på innmatposen i kalkunen) (se under)
  • 4 ss hvetemel
  • 2 dl kremfløte
  • ca. 2 ss ripsgelé eller portvinsgelé
  • 4 ss soyasaus
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • ca. 3 dråper sukkerkulør
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 1315 kcal
Fett 69 g
Protein 140 g
Karbohydrater 31 g

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (2)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Romjul og nyttår er tiden mange disker opp en skikkelig festmiddag med helstekt kalkun. Mange fyller ofte brødstuffing i kalkunen, men her serverer vi den deilige brødstuffingen med nøtter og tørket frukt ved siden av.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Ingredienser

10  porsjoner
  • 1 stk. kalkun, ca. 6 kg (beregn 500 g per person)
  • 3 ss smeltet smør
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper

Kalkunkraft:

  • 2 ss smør
  • 0,5 stk. løk , i grove biter
  • 0,5 stk. gulrot , i grove biter
  • 0,25 stk. sellerirot , i grove biter
  • 2 stilker frisk kruspersille eller estragon
  • 1 stk. laurbærblad
  • 6 stk. hel pepper

Brødstuffing med nøtter og svisker:

  • 200 g daggammelt brød
  • 100 g pinjekjerner
  • 100 g pistasjnøtter
  • 100 g pecannøtter
  • 300 g svisker eller en blanding av apirkos, dadler og svisker
  • 4 ss smør til steking
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • 2 ss hakket frisk kruspersille

Fløtesaus:

  • 1,5 l kalkunkraft (laget på innmatposen i kalkunen) (se under)
  • 4 ss hvetemel
  • 2 dl kremfløte
  • ca. 2 ss ripsgelé eller portvinsgelé
  • 4 ss soyasaus
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • ca. 3 dråper sukkerkulør
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 1315 kcal
Fett 69 g
Protein 140 g
Karbohydrater 31 g

Slik gjør du

Tin kalkunen i kjøleskap eller et annet kjølig sted. Det tar ca. 2 døgn.
trinn du kan merke av
Helstekt-kalkun-4881-21
Helstekt-kalkun-4881-21
Helstekt-kalkun-4881-21
Helstekt-kalkun-4881-21
Helstekt-kalkun-4881-21

Server kalkunen med brødstuffing og fløtesaus. 

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

Podcast-episode: Saftig kalkun til festen

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.12510, server:MP-PRD-WEB12 21.12.2024 16:44:36