Eplekake med vaniljesaus
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Enkel
En saftig eplekake er en sikker vinner hos små og store. Enda bedre blir den servert med litt hjemmelaget vaniljesaus.
Ingredienser
12 porsjoner
Eplekake:
-
minst
4 stk. syrlige eple -
3 stk. egg -
2,5 dl sukker -
150 g smør -
1 dl melk eller laktosefritt alternativ -
3 dl hvetemel -
2 ts bakepulver -
1 ss sukker -
1 ts malt kanel -
0,5 ts malt kardemomme
Vaniljesaus:
-
2,5 dl melk -
1 ts vaniljesukker -
2 stk. eggeplomme -
0,25 dl sukker -
1 ts maisenna
Slik gjør du
- Skrell eplene om nødvendig (om de har tynt skall, kan det få sitte på). Del dem i skiver og legg dem i en bolle vann med litt sitronsaft eller eddik, så blir de ikke brune.
- Pisk eggedosis av egg og sukker. Smelt smør og bland med melk. Hell det i eggedosisen og bland godt. Sikt sammen hvetemel og bakepulver og rør det inn i kakerøren på sakte fart. Pass på at alt melet blir med i røren.
- Legg bakepapir i bunnen av en springform (ca. 22-24 cm) og smør kantene med litt smør. Hell røren i formen. Bruk slikkepott så alt kommer med.
- Hell av vannet på epleskivene og tørk dem med litt tørkepapir. Legg skivene tett i tett på toppen av røren og dryss over sukker og kanel.
- Stek kaken litt lavt i stekeovnen ved 190 °C i ca. 40 minutter. Sjekk at kaken er gjennomstekt med en tynn pinne eller spiss kniv. Avkjøl på rist.
- Skill eggene i plomme og hvite (Eggehvitene kan fryses ned og brukes senere).
- Bland eggeplommene med de andre ingrediensene i en kjele. Varm opp under konstant visping til sausen tykner. Pass på at sausen ikke koker - da vil den sprekke.
- Sett kjelen i kaldt vann og avkjøl sausen. Rør om av og til.
- Dryss melis over kaken før servering. Server vaniljesausen ved siden av.
Du kan godt bytte ut epler med rabarbra i rabarbrasesongen. Da blir det kjempegod rabarbrakake.
Lurer du på hva annet godt du kan lage av sesongens deilige råvarer? Sjekk ut vår sesong-side! Der finner du alltid våre håndplukkede favoritter med smaken av sesongen vi er i, sånn at det skal være litt lettere for deg å nyte de norske råvarene når de er på sitt beste, året rundt<3.