Helstekt kalkun med brødstuffing og fløtesaus

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Romjul og nyttår er tiden mange disker opp en skikkelig festmiddag med helstekt kalkun. Mange fyller ofte brødstuffing i kalkunen, men her serverer vi den deilige brødstuffingen med nøtter og tørket frukt ved siden av.

Ingredienser

10  porsjoner
  • 1 stk. kalkun, ca. 6 kg (beregn 500 g per person)
  • 3 ss smeltet smør
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper

Kalkunkraft:

  • 2 ss smør
  • 0,5 stk. løk , i grove biter
  • 0,5 stk. gulrot , i grove biter
  • 0,25 stk. sellerirot , i grove biter
  • 2 stilker frisk kruspersille eller estragon
  • 1 stk. laurbærblad
  • 6 stk. hel pepper

Brødstuffing med nøtter og svisker:

  • 200 g daggammelt brød
  • 100 g pinjekjerner
  • 100 g pistasjnøtter
  • 100 g pecannøtter
  • 300 g svisker eller en blanding av apirkos, dadler og svisker
  • 4 ss smør til steking
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • 2 ss hakket frisk kruspersille

Fløtesaus:

  • 1,5 l kalkunkraft (laget på innmatposen i kalkunen) (se under)
  • 4 ss hvetemel
  • 2 dl kremfløte
  • ca. 2 ss ripsgelé eller portvinsgelé
  • 4 ss soyasaus
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • ca. 3 dråper sukkerkulør

Slik gjør du

Tin kalkunen i kjøleskap eller et annet kjølig sted. Det tar ca. 2 døgn.
bar
bar
bar
bar
bar

Server kalkunen med brødstuffing og fløtesaus.