Helstekt kalkun med brødstuffing og fløtesaus
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Avansert
Romjul og nyttår er tiden mange disker opp en skikkelig festmiddag med helstekt kalkun. Mange fyller ofte brødstuffing i kalkunen, men her serverer vi den deilige brødstuffingen med nøtter og tørket frukt ved siden av.
Ingredienser
10 porsjoner
-
1 stk. kalkun, ca. 6 kg (beregn 500 g per person) -
3 ss smeltet smør -
1 ts salt -
0,5 ts pepper
Kalkunkraft:
-
2 ss smør -
0,5 stk. løk , i grove biter -
0,5 stk. gulrot , i grove biter -
0,25 stk. sellerirot , i grove biter -
2 stilker frisk kruspersille eller estragon -
1 stk. laurbærblad -
6 stk. hel pepper
Brødstuffing med nøtter og svisker:
-
200 g daggammelt brød -
100 g pinjekjerner -
100 g pistasjnøtter -
100 g pecannøtter -
300 g svisker eller en blanding av apirkos, dadler og svisker -
4 ss smør til steking -
1 ts salt -
0,5 ts pepper -
2 ss hakket frisk kruspersille
Fløtesaus:
-
1,5 l kalkunkraft (laget på innmatposen i kalkunen) (se under) -
4 ss hvetemel -
2 dl kremfløte -
ca.
2 ss ripsgelé eller portvinsgelé -
4 ss soyasaus -
1 ts salt -
0,5 ts pepper -
ca.
3 dråper sukkerkulør
Slik gjør du
Tin kalkunen i kjøleskap eller et annet kjølig sted. Det tar ca. 2 døgn.
Server kalkunen med brødstuffing og fløtesaus.