Mandelkake med rabarbrakompott og yoghurtis

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Har du rabarbra i hagen? Da er det ingen sak å lage denne desserten til dine gjester. Rabarbra har en syrlig smak som passer utmerket i en kompott. Her serverer vi rabarbrakompotten med en søt mandelkake og frisk yoghurtis. 

Ingredienser

porsjoner

Rabarbrakompott:

  • 1 kg rabarbra
  • 200 g sukker
  • 5 dl eplecider
  • 2 stk. stjerneanis
  • 1 stk. vaniljestang (eller 2 ts vaniljesukker)

Yoghurtis:

  • 5 stk. eggeplomme
  • 2 ss sukker
  • 5 dl gresk yoghurt
  • 1,5 dl rabarbra saft (innkokt)

Mandelkaker:

  • 100 g mykt smør
  • 100 g sukker
  • 2 stk. egg
  • 4 ss kremfløte
  • 70 stk. mandler , skålde og malte
  • 175 g hvetemel
  • 1,5 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljesukker
  • 0,25 ts mandelessens

Slik gjør du

  1. Lag rabarbrakompotten: Kutt ca. 800 g av rabarbraen i grove biter og ha dem i en kjele sammen sukker, eplecider/eplemost og stjerneanis. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene og ha både frø og stang i gryten. Kok opp, rør så sukkeret løser seg og la alt koke til rabarbraen er helt mør.  
  2. Hell den kokte rabarbraen i en sil over en bolle og klem ut så mye av saften som mulig. Kast resten. 
  3. Hell halvparten av rabarbrasaften i en kjele og kok inn til det er igjen ca. 1 1/2 dl. 
  4. Skrell resten av rabarbraen og del stilkene i 5 cm lange biter. Legg bitene i resten av den varme rabarbrasaften og avkjøl. Sett kaldt. 
  5. Sil fra rabarbrasaften. Kok halvparten av saften inn til det er ca. 1 ½ dl igjen. Bruk den innkokte saften i yoghurtisen. Legg rabarbrastavene i den andre halvparten av saften, og sett kjølig. 
Kompotten vil tykne når den blir kald. Ønsker du en enda tykkere kompott, kan du koke opp rabarbrasaften og tilsette 1/2 ss potetmel utrørt i litt vann. Kok opp på nytt og avkjøl helt. 
  1. Lag yoghurtisen: Pisk eggeplommer og sukker til stiv eggedosis. Visp yoghurten lett sammen og vend den inn i eggedosisen sammen med den innkokte rabarbrasaften. Sett formen i fryseren. Rør om hvert 20. minutt den første timen slik at det ikke dannes iskrystaller.
Bruk gjerne en ismaskin om du har.
  1. Lag mandelkakene: Visp smør og sukker hvitt. Tilsett ett og ett egg og visp godt mellom hver gang.  Hell i fløte og  vend inn mandler, siktet hvetemel, bakepulver, vaniljesukker og mandelessens.
  2. Smør 6 store muffinsformer med litt smør og hell i røren. Stek kakene midt i forvarmet ovn på 180 °C i ca. 25 minutter. Avkjøl på rist. 

Anrett kakene med rabarbrakompott og yoghurtis. Server gjerne resten av sausen ved siden av.