Mandelkake med rabarbrakompott og yoghurtis
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Enkel
Har du rabarbra i hagen? Da er det ingen sak å lage denne desserten til dine gjester. Rabarbra har en syrlig smak som passer utmerket i en kompott. Her serverer vi rabarbrakompotten med en søt mandelkake og frisk yoghurtis.
Ingredienser
porsjoner
Rabarbrakompott:
-
1 kg rabarbra -
200 g sukker -
5 dl eplecider -
2 stk. stjerneanis -
1 stk. vaniljestang (eller 2 ts vaniljesukker)
Yoghurtis:
-
5 stk. eggeplomme -
2 ss sukker -
5 dl gresk yoghurt -
1,5 dl rabarbra saft (innkokt)
Mandelkaker:
-
100 g mykt smør -
100 g sukker -
2 stk. egg -
4 ss kremfløte -
70 stk. mandler , skålde og malte -
175 g hvetemel -
1,5 ts bakepulver -
1 ts vaniljesukker -
0,25 ts mandelessens
Slik gjør du
- Lag rabarbrakompotten: Kutt ca. 800 g av rabarbraen i grove biter og ha dem i en kjele sammen sukker, eplecider/eplemost og stjerneanis. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene og ha både frø og stang i gryten. Kok opp, rør så sukkeret løser seg og la alt koke til rabarbraen er helt mør.
- Hell den kokte rabarbraen i en sil over en bolle og klem ut så mye av saften som mulig. Kast resten.
- Hell halvparten av rabarbrasaften i en kjele og kok inn til det er igjen ca. 1 1/2 dl.
- Skrell resten av rabarbraen og del stilkene i 5 cm lange biter. Legg bitene i resten av den varme rabarbrasaften og avkjøl. Sett kaldt.
- Sil fra rabarbrasaften. Kok halvparten av saften inn til det er ca. 1 ½ dl igjen. Bruk den innkokte saften i yoghurtisen. Legg rabarbrastavene i den andre halvparten av saften, og sett kjølig.
Kompotten vil tykne når den blir kald. Ønsker du en enda tykkere kompott, kan du koke opp rabarbrasaften og tilsette 1/2 ss potetmel utrørt i litt vann. Kok opp på nytt og avkjøl helt.
- Lag yoghurtisen: Pisk eggeplommer og sukker til stiv eggedosis. Visp yoghurten lett sammen og vend den inn i eggedosisen sammen med den innkokte rabarbrasaften. Sett formen i fryseren. Rør om hvert 20. minutt den første timen slik at det ikke dannes iskrystaller.
Bruk gjerne en ismaskin om du har.
- Lag mandelkakene: Visp smør og sukker hvitt. Tilsett ett og ett egg og visp godt mellom hver gang. Hell i fløte og vend inn mandler, siktet hvetemel, bakepulver, vaniljesukker og mandelessens.
- Smør 6 store muffinsformer med litt smør og hell i røren. Stek kakene midt i forvarmet ovn på 180 °C i ca. 25 minutter. Avkjøl på rist.
Anrett kakene med rabarbrakompott og yoghurtis. Server gjerne resten av sausen ved siden av.