Nyttårskalkun
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Avansert
Vinay Tangen, kjøkkenskjef på restaurant Feinschmecker i Oslo, deler sin families tradisjonelle kalkunoppskrift med oss! Dette er en av de fantastiske julematoppskriftene som er laget av norske toppkokker i anledning MatPrats 20 årsjubileum.
Ingredienser
8 porsjoner
-
1 stk. kalkun, ca. 5 kg -
100 g kaldt smør til kalkunen
Urteblanding:
-
1 ts tørket oregano -
1 ts tørket timian -
1 ts tørket merian -
1 ts tørket rosmarin -
1 ts tørket salvie -
1 ts malt ingefær -
1 ts kajennepepper -
2 ss salt -
1 ss kvernet pepper
Stuffing:
-
1 stk. løk -
2 stk. grønt eple -
150 g stilkselleri (stangselleri) -
10 stk. svisker -
2 båter hvitløk -
50 g pecannøtter -
50 g valnøttkjerner -
150 g griljermel -
200 g smør -
revet skall av
1 stk. sitron
Pensling:
-
200 g smør -
2 dl kyllingbuljong (utblandet) eller vann -
2 ss frisk timian -
2 ss frisk rosmarin -
2 båter hvitløk
Rødkål:
-
800 g rødkål -
1 dl husholdningssaft eller kirsebærsirup -
1 ts eddik, 7 % -
1 l kyllingbuljong (utblandet) eller vann -
skall og saft av
0,5 stk. appelsin -
2 ts sukker
Ertepuré:
-
250 g frosne erter -
2 ss smør
Bakt blomkål:
-
1 stk. blomkål -
1 ts fennikelfrø -
1 ts paprikapulver -
1 ts kajennepepper -
2 ss solsikkeolje
Rosenkål:
-
1 pk rosenkål -
100 g bacon -
1 stk. sjalottløk
Kremet sherrysaus:
-
2 stk. sjalottløk -
5 dl sherry -
6 dl stekesjy , eller konsentrert kyllingkraft -
3 dl kremfløte
Slik gjør du
Kalkun:
Slik skjærer du opp en helstekt kalkun
Her kan du se Vinay lage familiens julekalkun på Matkanalen og her finner du de andre toppkokkene sine oppskrifter.