Nyttårskalkun

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Vinay Tangen, kjøkkenskjef på restaurant Feinschmecker i Oslo, deler sin families tradisjonelle kalkunoppskrift med oss! Dette er en av de fantastiske julematoppskriftene som er laget av norske toppkokker i anledning MatPrats 20 årsjubileum. 

Ingredienser

8  porsjoner
  • 1 stk. kalkun, ca. 5 kg
  • 100 g kaldt smør til kalkunen

Urteblanding:

  • 1 ts tørket oregano
  • 1 ts tørket timian
  • 1 ts tørket merian
  • 1 ts tørket rosmarin
  • 1 ts tørket salvie
  • 1 ts malt ingefær
  • 1 ts kajennepepper
  • 2 ss salt
  • 1 ss kvernet pepper

Stuffing:

  • 1 stk. løk
  • 2 stk. grønt eple
  • 150 g stilkselleri (stangselleri)
  • 10 stk. svisker
  • 2 båter hvitløk
  • 50 g pecannøtter
  • 50 g valnøttkjerner
  • 150 g griljermel
  • 200 g smør
  • revet skall av 1 stk. sitron

Pensling:

  • 200 g smør
  • 2 dl kyllingbuljong (utblandet) eller vann
  • 2 ss frisk timian
  • 2 ss frisk rosmarin
  • 2 båter hvitløk

Rødkål:

  • 800 g rødkål
  • 1 dl husholdningssaft eller kirsebærsirup
  • 1 ts eddik, 7 %
  • 1 l kyllingbuljong (utblandet) eller vann
  • skall og saft av 0,5 stk. appelsin
  • 2 ts sukker

Ertepuré:

  • 250 g frosne erter
  • 2 ss smør

Bakt blomkål:

  • 1 stk. blomkål
  • 1 ts fennikelfrø
  • 1 ts paprikapulver
  • 1 ts kajennepepper
  • 2 ss solsikkeolje

Rosenkål:

  • 1 pk rosenkål
  • 100 g bacon
  • 1 stk. sjalottløk

Kremet sherrysaus:

  • 2 stk. sjalottløk
  • 5 dl sherry
  • 6 dl stekesjy , eller konsentrert kyllingkraft
  • 3 dl kremfløte

Slik gjør du

bar

Kalkun: 

Slik skjærer du opp en helstekt kalkun

Her kan du se Vinay lage familiens julekalkun på Matkanalen og her finner du de andre toppkokkene sine oppskrifter.