Pavlova i langpanne

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Pavlova til mange sa du? Da er denne oppskriften på Pavlova i langpanne midt i blinken. Toppes med deilig eggekrem og rabarbrakompott med jordbær. Faktisk er dette så godt at du garantert kommer til å lage den mange ganger i sommer. 

Ingredienser

porsjoner

Marengsbunn:

  • 6 stk. eggehvite
  • 0,5 ts salt
  • 375 g sukker
  • 3 ts maisenna
  • 1,5 ts hvitvinseddik

Eggekrem:

  • 8 stk. eggeplomme
  • 6 dl melk
  • 1 dl sukker
  • 2 ss maisenna
  • 6 stk. gelatinplater

Rabarbrakompott:

  • 2 kg rabarbra
  • 2 stk. vaniljestang
  • 400 g sukker
  • 2 dl eplejuice
  • 2 stk. stjerneanis
  • 200 g jordbær
  • 3 dl kremfløte

Slik gjør du

1. Forvarm stekeovnen til 120 °C. Bruk over- og undervarme.

2. Ha eggehviter i en ren, tørr bolle av glass eller rustfritt stål. Pisk dem sakte sammen med litt salt til de danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til boblene i skummet er små og jevne. Når skummet danner stive topper, tilsett sukker, litt av gangen. Pisk til blandingen er myk og blank og alt sukkeret er oppløst. Ikke visp for lenge, da blir blandingen kornete.

3. Sikt maizena og ha hvitvinseddik i marengsen, vend det forsiktig sammen med en slikkepott.

4. Legg et ark bakepapir på et stekebrett og fordel marengsen jevnt utover hele. La det være et par centimeter klaring på hver side av arket.

5. Stek kaken ca. 1 1/2 time på nederste rille i stekeovnen til bunnen er sprø på yttersiden. Skru av ovnen og la kakebunnen stå i stekeovnen til den er avkjølt, gjerne over natten med ovnsdøra på gløtt.

6.  Lag eggekrem. Ha eggeplommer, melk, sukker og maisstivelse i en kjele. Klipp opp gelatinplater og ha dem i kjelen.

7. Varm opp under omrøring til kremen tykner. Når konsistensen på kremen er som en tykk vaniljesaus, ta den av platen og hell den over i en bolle. Avkjøl. Pisk kremen lett før bruk slik at den blir jevn og klumpefri.

Trekk kjelen til side hvis det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen sprekke (skille seg). Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens.

8. Lag rabarbrakompott. Skrell rabarbra og kutt den i grove biter. Skrap frøene ut av vaniljestengene, og ha både frø og vaniljestenger i en kjele sammen med sukker, eplejuice og stjerneanis. Kok opp og tilsett rabarbrabiter når sukkeret har løst seg opp. Kok til rabarbraen er myk. Sil rabarbraen og avkjøl både rabarbrabitene og laken. Bland rabarbraen med litt av laken til du har en jevn, fin og glatt konsistens. Rør inn jordbær skåret i grove båter.

9. Pisk kremfløte stiv og vend den sammen med eggekremen. Ha kremblandingen på marengsbunnen og topp til slutt med rabarbrakompott med jordbær. Dryss eventuelt over litt melis før servering.

Sett kaken sammen rett før servering, da holder marengsen seg sprø og god.
Marengsbunnen kan lages flere dager i forveien, bare oppbevar den tørt og innpakket i litt bakepapir. Varier gjerne med frukt og bær etter sesong, og har du dårlig tid kan du bruke en ferdig vaniljekrem også.