Pinnekjøtt med appelsinsalat

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Pinnekjøtt trenger ikke nødvendigvis bare bli servert til jul. Her har vi dampet pinnekjøttet oppå poteter i appelsinjuice, og servert med denne friske appelsinsalaten vil retten bli påskens vinner!

Ingredienser

porsjoner
  • ca. 1,5 kg pinnekjøtt (beregn ca. 400 g per porsjon, gjerne mer om det er et sultent lag)
  • 800 g potet
  • 0,5 l god appelsinjuice uten fruktkjøtt

Appelsinsalat:

  • 500 g hodekål
  • 2 stk. gulrot
  • 8 stk. reddik
  • 100 g sultanrosiner
  • 100 g pistasjnøtter
  • 3 stk. appelsin

Honning- og sennepssaus:

  • 2 ss honning
  • 2 ts grov dijonsennep
  • 1 ss hvitvinseddik
  • 0,5 dl nøytral nøytral olje
  • 1 ts revet frisk ingefær

Slik gjør du

  1. Vann ut pinnekjøttet i rikelig med vann i ca. 30 timer, la det stå i romtemperatur.

Når pinnekjøttet vannes ut får det tilbake sin naturlige væskebalanse og saltmengden reduseres. Utvanningstiden varierer litt etter hvor mye kjøttet er tørket, tykkelsen på kjøttstykkene og temperaturen på vannet. Lunket vann gir raskere utvanning. I butikken får du også kjøpt ferdig utvannet pinnekjøtt, beregn da ca. 600 gram pr. person.

  1. Istedenfor en metallrist eller bjørkepinner uten bark skal vi bruke poteter i bunnen av pinnekjøttgryta. Legg potetene i en vid kjele/gryte. Legg pinnekjøttet over potetene og stable til gryta er full. Hell i appelsinjuice, og sett på lokk. Kok opp, senk varmen og la pinnekjøttet småkoke/trekke ved 85 - 95 °C ca. 3 timer, eller til kjøttet løsner fra bena. Se til at det ikke koker tørt. 
  2. Mens pinnekjøttet damper kan du forberede resten. Lag honning- og sennepssaus. Bland sammen ingrediensene til sausen og smak til med salt og pepper, eventuelt litt eddik om du vil ha sausen syrligere. 

    Usikker på hvilken honning du skal velge? Vi heier på norske produsenter - velg norsk honning når du har mulighet. I tillegg finnes det utallige typer å velge i. Lær mer om honning og smak!

  3. Bruk en ostehøvel eller kniv og snitt hodekål fint, skjær også gulrot i lange tynne strimler på langs med ostehøvelen.
  4. Skjær reddik i tynne skiver, grovhakk rosiner og nøtter. Bland alt i en bolle og press over saften av 1/2 appelsin. 
  5. Skjær topp og bunn av appelsinene, slik at de står støtt. Skjær av skallet. Følg formen på appelsinen slik at minst mulig av fruktkjøttet blir med. Skjær appelsinene i tynne skiver. 
  6. Anrett appelsinskiver og salatblandingen fint på et stort fat, pynt gjerne med et ekstra dryss grovhakkede nøtter på toppen. Legg pinnekjøttet på fatet eller et eget serveringsfat og drypp over litt av honning- og sennepssausen. Server resten av sausen og de deilige, appelsinkokte potetene ved siden av.