Reinsdyrfilet med portvinssaus

Tid
40–60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Reinsdyr er selve "urdyret", og reinsdyrkjøtt er en kvalitetsråvare vi har all grunn til å være stolte av her i Norge. Med reinsdyrfilet kan du enkelt lage festmat i en ren gourmetklasse! Rødbeter og neper får en deilig sødme når de bakes, og blir et kjempegodt tilbehør.

Ingredienser

porsjoner
  • 800 g ytrefilet av reinsdyr
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • 2 ss smør til steking

Grønnsaker:

  • 4 stk. rødbete
  • 4 stk. nepe eller tilsvarende med rotmiks
  • 3 ss olivenolje
  • 0,5 ts salt
  • 0,5 ts pepper

Portvinsaus:

  • 3 stk. sjalottløk
  • 2,5 ss smør
  • 1 ss brunt sukker
  • 3 dl portvin
  • 0,5 l reinsdyrkraft eller viltkraft
  • 1,5 ss maisenna

Slik gjør du

  1. Skrell rødbeter og neper og del dem i båter. Vend hver båt i olje og legg dem over i en langpanne med bakepapir. Krydre med salt og pepper. Stek på 200 ºC til de er møre, ca. 30 minutter.
  2. Hakk løken fint. Smelt litt av smøret i en gryte og fres løken til den er gyllen og myk.
  3. Tilsett brunt sukker og la det karamelliseres. Hell på portvin og kok inn til halvparten. Tilsett reinsdyrkraft og kok inn på nytt til omtrent halvparten. Sil sausen.

Smak på kraften dersom du kjøper ferdig viltkraft eller fond. Om kraften/fonden er veldig konsentrert kan det hende det ikke er nødvendig å koke inn sausen så mye. Om den ikke er konsentrert, kan det være lurt å koke den inn før den tilsttes sausen.

  1. Rør ut maisenna i  litt kaldt vann og rør det inn i sausen. Kok opp og smak til med salt, pepper og litt mer portvin om du ønsker. Skjær kaldt smør i terninger og visp smøret inn i sausen (montèr) rett før servering. Sasuen må ikke koke etter at smøret er vispet inn. 

  1. Skjær forsiktig av eventuelle hinner på reinsdyrfileten. Krydre med salt og pepper. Brun fileten i varm panne til den får en gyllen farge.

  1. Legg filetene i en ildfast form. Stikk inn et steketermometer og stek ferdig på 125 °C i ca. 20 minutter, avhengig av hvordan du vil ha fileten stekt (kjernetempertur 53-55ºC for lite stekt, 60 ºC for medium stekt, 65-70 ºC for medium pluss og 76 ºC for gjennomstekt). 

Server med for eksempel kokte mandelpoteter.