Reinsdyrfilet med rød smørsaus og hasselbackpoteter

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Reinsdyrfilet med hasselbackpoteter, karamelliserte gulrøtter og rød smørsaus er ypperlig festmat og gjestemat. Mørt, smakfullt og veldig godt.

Ingredienser

porsjoner
  • 800 g ytrefilet av reinsdyr
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts kvernet pepper
  • 2 ss smør til steking

Hasselbackpoteter:

  • 12 stk. nypotet
  • 2 ss smør
  • 1 ts paprikapulver
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper

Rød smørsaus:

  • 3 stk. sjalottløk
  • 3 dl rødvin
  • 0,5 dl kremfløte eller matfløte
  • 200 g smør
  • 0,5 ts salt
  • 0,5 ts kvernet pepper

Karamellisert gulrot:

  • 300 g gulrot
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ts smør
  • 1 ss brunt sukker
  • 0,5 ts salt

Slik gjør du

  1. Forvarm stekeovnen til 225 °C. Skrell poteter og skjær dem flate i bunnen, slik at de står støtt. Skjær dem i tynne skiver, men ikke helt gjennom - de skal henge sammen i bunnen.
    Legg et par grillspyd eller spisepinner på hver side av poteten. Skjær ned mot pinnene, og de vil stoppe kniven slik at du ikke skjærer gjennom.
  2. Sett potetene i en smurt ildfast form, pensle med smør og strø over krydder. Stek midt i ovnen i ca. 40 minutter, avhengig av størrelsen på potetene, til de har fått en gyllen overflate. 
  3. Skjær forsiktig av eventuelle hinner på reinsdyrfiletene. Krydre med salt og pepper. Brun kjøttet på begge sider i en varm stekepanne med smør. Legg filetene i en ildfast form og stikk inn et steketermometer. Sett formen i ovn på 125 °C i ca. 20 minutter. Ved kjernetemperatur på 60 °C er fileten medium stekt, og ved 65-70 °C er den medium pluss. La fileten hvile i 5 minutter før du skjærer i den.
  4. Finhakk sjalottløk og ha løken i en liten kjele sammen med rødvin. Kok opp og kok til 1/3 er igjen av væsken. Ha i fløte og kok ytterligere i ett par minutter. Pisk inn terninger kaldt smør. 
  5. Skrell og skjær gulrot i grove biter og ha dem i en kald stekepanne sammen med resten av ingrediensene. Sett pannen på høy varme og stek til gulrøttene er fint karamelliserte.  Dette tar ca. 6 minutter. Karamelliseringen skjer ganske fort på slutten så her er det viktig å passe på litt ekstra. Når de har fått sin fine farge helles de over i en skål så de ikke stekes videre.

Server reinsdyrfilet med hasselbackpoteter, rød smørsaus og karamelliserte gulrøtter