Reinsdyrgryte med kaffe og sopp
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Reinsdyrgryte med kaffe? Det høres merkelig ut, men den litt bitre, aromatiske kaffen utgjør en nydelig og spennende kombinasjon med det markante reinsdyrkjøttet. Fersk og tørket sopp er med på å gjøre dette til en helt særegen smaksopplevelse.
Ingredienser
porsjoner
-
800 g reinsdyrstek eller grytekjøtt av rein -
30 g tørket steinsopp -
3 ss margarin eller olje til steking -
1 pose sjalottløk (á 250 g) -
2 stk. gulrot -
250 g frisk sjampinjong -
2 ss hvetemel -
1 dl espressokaffe eller sterk kaffe -
2 ts kakaopulver -
4 kvister frisk timian
Slik gjør du
- Skjær kjøtt i biter på ca. 2x2 cm. Legg det i en kjele og hell på kaldt vann så det akkurat dekker.
- Kok opp, senk temperaturen og la kjøttet trekke i ca ½-1 time, eller til det er mørt. Fjern skum og urenheter som danner seg på toppen underveis.
Bruk gjerne grytekjøtt til denne retten, men beregn da ca. 1 time lenger koketid.
- Sil kraften fra kjøttet og mål opp mengden. Beregn ca. 1 liter til 6 porsjoner.
- Legg tørket sopp i en skål, hell på litt av den varme kraften og sett til side.
- Rens løk og del i to om nødvendig.Varm en stekepanne og ha i halvparten margarin eller olje. Fres løken og ha den over i gryten.
- Del sopp i biter. Varm resten av margarin eller olje og stek soppen raskt. Ha den i gryten sammen med gulrot i biter.
- Hell over kraft. Ha hvetemel i et glass med lokk sammen med litt vann og rist godt. Hell blandingen i gryten under stadig røring. Kok opp, senk varmen og la gryten småkoke noen minutter for å få ut melsmaken.
- Rør sammen kaffe og kakao og rør det inn i gryten.
- Finhakk urter og ha dem i gryten. Smak til med salt og pepper.
Server gryten med kokte små poteter og rørte tyttebær.