Rødvinssaus
- Tid
- 40–60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Rødvinssaus er en klassisk fransk sjysaus du kan lage når du skal unne deg det beste. Sausen er vel verdt ventetiden og egner seg aller best til storfe- og lammekjøtt.
Ingredienser
porsjoner
-
2 stk. sjalottløk -
5 dl rødvin -
5 dl oksekraft , eventuelt annen kraft -
100 g usaltet smør -
0,5 ts salt -
0,5 ts nykvernet pepper
Slik gjør du
- Skrell løk, og finhakk den. Fres finhakket løk raskt i en liten kjele/gryte med litt olje.
- Hell på rødvin, og kok væsken inn til det er 1/4 del igjen (til det får en "marmelade" konsistens), dette tar minimum 30 minutter.
- Tilsett kraft og kok det inn til halv mengde, ca.15 minutter. Sil sausen.
Varier gjerne kraften etter hvilket kjøttslag du skal servere den til - altså, viltkraft til vilt, lammekraft til lam og så videre.
- Rør inn terninger av kaldt smør. Smak til med salt og pepper.
Dersom du synes sausen er for tynn, jevn den gjerne ut med litt maizenna rørt ut i kaldt vann.