Røkt lammelår med fransk potetsalat

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Lettsaltet og røkt lammelår er nydelig selskapsmat. Nylaget eggerøre og fransk potetsalat er godt og enkelt tilbehør.

Ingredienser

6  porsjoner
  • 1 stk. lettsaltet, røkt lammelår

Fransk potetsalat:

  • 1 kg kokefast potet
  • 1 stk. purre
  • 2 ss frisk dill
  • 12 stk. cornichonagurker
  • 2 ss dijonsennep
  • 1 ts sukker
  • 3 ss hvitvinseddik
  • 1 båt hvitløk
  • 0,5 dl olivenolje eller rapsolje
  • 1 ts salt
  • 0,25 ts kvernet pepper

Eggerøre:

  • 9 stk. egg
  • 9 ss vann
  • 0,75 ts salt
  • 3 ss frisk gressløk
  • 1 ss margarin til steking
  • 0,5 ts kvernet pepper

Slik gjør du

  1. Legg et ark aluminiumfolie over i en ildfast form/langpanne. Skrell gulrot og løk. Del dem opp i grove biter og ha dem over på folien sammen med laurbærblad og hel pepper. Legg lammelåret over, hell på vann og stikk et steketermometer inn i den mest kjøttfulle delen av låret. Pakk folien godt rundt.
  2. Sett formen inn i ovnen på 125 °C i 3-3,5 timer. Ta ut lammelåret når lammelåret har kjernetemperatur på 70 °C. La det hvile i 15-20 minutter.
Ta av folien, skru opp temperaturen eller bruk ovnens grillfunksjon og grill lammelåret litt før servering om du ønsker en ekstra deilig skorpe på kjøttet.
  1. Vask poteter og kok dem i en kjele med lettsaltet vann til de er møre.
  2. Bland sammen sennep, sukker, vineddik, finhakket hvitløk, olje, salt og pepper til en vinaigrette. La dressingen stå og trekke smak.
  3. Kok opp en liten kjele med lettsaltet vann og forvell purreringene raskt (1 minutt). Hell dem i et dørslag og skyll med kaldt vann. La dem renne godt av seg.
  4. Del de kokte potetene i terninger eller skiver, mens de ennå er varme. Del cornichon-agurkene i to på langs. Bland poteter, purre, hakket dill, cornichons og dressing forsiktig sammen i en bolle. Smak til med salt, pepper, og eventuelt sukker. Sett salaten kaldt til servering.
  5. Visp sammen egg med vann, salt og pepper. Stek eggerøren på god varme i litt margarin til eggerøren begynner å bli fast. Dryss hakket gressløk over til slutt. Legg eggerøren over på fat.

Skjær lammelåret i fine skiver. Server med fransk potetsalat og nylaget eggerøre.

Du kan også koke lammelåret i en avlang kjele. Legg da i lammelåret, løk, gulrot, hel pepper og laurbærblad i kjelen. Hell på vann så det så vidt dekker, kok opp og la lammelåret trekke til termometeret vise 70 grader. (Oppbevar gjerne lammelåret i kokevannet, hvis du ønsker å servere det kaldt).