Røkt lammelår med fransk potetsalat
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Lettsaltet og røkt lammelår er nydelig selskapsmat. Nylaget eggerøre og fransk potetsalat er godt og enkelt tilbehør.
Ingredienser
6 porsjoner
-
1 stk. lettsaltet, røkt lammelår
Fransk potetsalat:
-
1 kg kokefast potet -
1 stk. purre -
2 ss frisk dill -
12 stk. cornichonagurker -
2 ss dijonsennep -
1 ts sukker -
3 ss hvitvinseddik -
1 båt hvitløk -
0,5 dl olivenolje eller rapsolje -
1 ts salt -
0,25 ts kvernet pepper
Eggerøre:
-
9 stk. egg -
9 ss vann -
0,75 ts salt -
3 ss frisk gressløk -
1 ss margarin til steking -
0,5 ts kvernet pepper
Slik gjør du
- Legg et ark aluminiumfolie over i en ildfast form/langpanne. Skrell gulrot og løk. Del dem opp i grove biter og ha dem over på folien sammen med laurbærblad og hel pepper. Legg lammelåret over, hell på vann og stikk et steketermometer inn i den mest kjøttfulle delen av låret. Pakk folien godt rundt.
- Sett formen inn i ovnen på 125 °C i 3-3,5 timer. Ta ut lammelåret når lammelåret har kjernetemperatur på 70 °C. La det hvile i 15-20 minutter.
Ta av folien, skru opp temperaturen eller bruk ovnens grillfunksjon og grill lammelåret litt før servering om du ønsker en ekstra deilig skorpe på kjøttet.
- Vask poteter og kok dem i en kjele med lettsaltet vann til de er møre.
- Bland sammen sennep, sukker, vineddik, finhakket hvitløk, olje, salt og pepper til en vinaigrette. La dressingen stå og trekke smak.
- Kok opp en liten kjele med lettsaltet vann og forvell purreringene raskt (1 minutt). Hell dem i et dørslag og skyll med kaldt vann. La dem renne godt av seg.
- Del de kokte potetene i terninger eller skiver, mens de ennå er varme. Del cornichon-agurkene i to på langs. Bland poteter, purre, hakket dill, cornichons og dressing forsiktig sammen i en bolle. Smak til med salt, pepper, og eventuelt sukker. Sett salaten kaldt til servering.
- Visp sammen egg med vann, salt og pepper. Stek eggerøren på god varme i litt margarin til eggerøren begynner å bli fast. Dryss hakket gressløk over til slutt. Legg eggerøren over på fat.
Skjær lammelåret i fine skiver. Server med fransk potetsalat og nylaget eggerøre.
Du kan også koke lammelåret i en avlang kjele. Legg da i lammelåret, løk, gulrot, hel pepper og laurbærblad i kjelen. Hell på vann så det så vidt dekker, kok opp og la lammelåret trekke til termometeret vise 70 grader. (Oppbevar gjerne lammelåret i kokevannet, hvis du ønsker å servere det kaldt).