Sjokoladerullekake med peanøtter og karamell
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Avansert
En saftig sjokoladerullekake fylt med en myk og deilig kaffekrem. Toppet med salt karamell og hakkede peanøtter.
Ingredienser
12 porsjoner
Karamellglasur:
-
80 g sukker -
65 g kremfløte -
75 g smør i terninger -
3 g flaksalt
Kakebunn:
-
4 stk. egg -
2 dl sukker -
2,5 dl hvetemel -
1 ts vaniljesukker -
2 ss kakaopulver -
1 ts natron -
0,5 ts salt -
2 ss rapsolje -
2 ss crème fraîche orginal, 35 %
Marengsfyll med kaffe:
-
1 stk. eggehvite -
0,75 dl sukker -
300 g romtemperert smør -
0,5 ts vaniljesukker -
ca.
3 ss sterk kaffe
Til pynt:
-
1 ss kakaopulver -
100 g grovhakkede peanøtter
Slik gjør du
- Lag karamellglasur først. Smelt sukker i en kjele på middels varme. Rør med en tresleiv innimellom slik at du får en karamell med jevn farge. Se til at den ikke brenner seg.
- Varm opp fløte i en liten kjele. Trekk kjelen med karamell av platen og hell den varme fløten forsiktig over karamellen. Rør godt til alt er blandet.
Fortsatt sukkerklumper i blandingen? Sett kjelen tilbake på platen og kok opp blandingen til sukkeret er oppløst.
- Avkjøl blandingen noe og pisk inn små terninger av kaldt smør. Ha karamellglasuren over i en bolle og avkjøl på kjøkkenbenken i 2-3 timer. Når glasuren er helt kald rør inn salt.
- Forvarm stekeovnen til 175 °C. Bruk over- og undervarme.
- Pisk egg og sukker til en luftig og stiv eggedosis, 6-8 minutter.
Bruk romtempererte egg, de har en bedre piskeevne og gir en mer luftig eggedosis. Når er eggedosisen stiv nok? Skriv «Ole» med vispen, klarer du se hele navnet før eggedosisen flyter ut er den ferdig.
- Sikt hvetemel, vaniljesukker og kakao i en bolle, bland inn natron og salt.
- Tilsett melblandingen, olje og crème fraîche i eggedosisen, og bland det raskt sammen på lav hastighet.
- Hell røren på en bakepapirkledd stekeplate og smør den jevnt utover. Sett brettet midt i ovnen og stek i ca. 10 minutter. Kaken skal gi lett motstand.
- Legg et kjøkkenhåndkle på benkeplaten og sikt over melis til det dekker. Hvelv kakenbunnen over på håndklet, dra forsiktig av bakepapiret og rull bunnen sammen i kjøkkenhåndklet. Avkjøl.
- Lag marengsfyll. Kok opp en liten kjele med vann, og skru ned platen slik at vannet småkoker. Ha eggehvite og sukker i en ren og tørr bolle. Sett bollen over kjelen, og pisk til sukkeret har løst seg opp. Hell blandingen i en miksebolle eller bruk en håndmikser og pisk til blandingen er dobbelt så stor.
- Ha i smør litt etter litt, og bland til en myk og smidig konsistens. Tilsett vaniljesukker og smak til med kaffe.
- Rull forsiktig ut kaken og smør marengsfyllet jevnt utover. Rull kaken sammen igjen, bruk håndklet til hjelp. Pakk kaken litt stramt inn i kjøkkenhåndklet og legg den kjølig med skjøten ned.
- Ta rullekaken ut av kjøleskapet en halvtime før den skal spises, slik at fyllet rekker å mykne. Sikt over litt kakao og ha på karamellglasur. Dryss over hakkede peanøtter.
Bruker du ikke opp all karamellglasuren kan den også brukes som fyll i kaker, makroner eller som saus på litt deilig iskrem. Den holder seg godt i kjøleskapet, kan piskes opp slik at den blir luftig og fin, eller varmes opp igjen slik at den blir flytende og blank.