Skinkestek med sennep og honning
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Skinkestek med sennep og honning er smurt med en glaze, som er en type topping som pensles på mot slutten av tilberedningstiden for å tilføre smak og gi kjøttet en lekker, blank overflate. Glaze inneholder ofte noe syrlig, som eddik eller vin, og noe søtt, som sukker eller honning. Det søte kan lett bli brent, så pass godt på mot slutten av steketiden!
Ingredienser
porsjoner
-
2 kg skinkestek med svor (ikke surret) -
1 stk. gulrot i biter -
1 stk. løk i biter -
1 stk. purre i biter -
1 stk. hel kanel -
1 ts hel pepper -
1 ts korianderfrø -
2 stk. laurbærblad -
25 stk. hel nellik
Glaze med sennep og honning:
-
100 g rørsukker -
1 dl rødvinseddik -
1 dl madeira -
150 g honning -
1 ss dijonsennep
Slik gjør du
- Legg skinkesteken i en stor kjele og hell på kaldt vann til det dekker. Kok opp og fjern skummet som samler seg på toppen. Tilsett grønnsaker og krydder, og senk varmen. La steken trekke like under kokepunktet i rundt 2 ½ time, eller til kjernetemperaturen er 75 °C.
- Løft steken ut av kraften og over i en ildfast form. La den avkjøles litt. Sil kraften og bruk den senere til suppe eller saus.
- Skjær av svoren, men la det være igjen et lag fett. Lag rutemønster i fettet og stikk en nellikspiker i hver rute.
- Bland sammen ingrediensene til glazen i en liten kjele og varm den til den er tyktflytende.
Usikker på hvilken honning du skal velge? Vi heier på norske produsenter - velg norsk honning når du har mulighet. I tillegg finnes det utallige typer å velge i. Lær mer om honning og smak!
- Pensle skinkesteken godt med glaze og sett den inn midt i ovnen på 190 °C. Stek i 10 minutter og pensle igjen. Stek videre i 25-30 minutter mens du med jevne mellomrom pensler steken med blandingen av stekesjy og honningglaze som danner seg i formen. Pass godt på så steken ikke blir brent! Om den blir for mørk, så legg over litt aluminiumsfolie mellom hver pensling.
- Ta skinkesteken ut av ovnen og la den hvile i 15 minutter før servering. Steken kan godt tilberedes et par dager i forveien, og serveres kald. Den egner seg utmerket på en buffet, sammen med for eksempel en lun potetsalat eller linsesalat.