Smørloff
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Enkel
Hjemmebakt smørloff - en klassisk loff. Like god med smør og deilig pålegg, som tilbehør til gryter og supper og til reker på bryggekanten.
Ingredienser
1 porsjoner
-
100 g smør -
6,5 dl melk -
1 pk gjær -
1 kg hvetemel -
2 ts salt -
2 ts sukker -
1 stk. egg -
1 stk. egg til pensling -
4 ss sesamfrø til pynt
Slik gjør du
- Smelt smør, ha i melk og varm blandingen til den er 26-28° C . Rør ut gjær i blandingen.
Når deigen eltes i kjøkkenmaskin, vil temperaturen stige gradvis. Tidligere var det anbefalt å lunke væsken til 37 °C, men ved tilstrekkelig elting i maskin kan temperaturen stige for mye og gjærcellene kan dø. Elter du for hånd, eller ikke har mulighet til å elte lenge nok, vil ikke temperaturen stige så mye. Da kan væsken med fordel lunkes til 37 °C for raskere heving.
- Ha mel, salt og sukker i en bolle og bland sammen. Visp et egg og bland dette i det tørre sammen med gjærblandingen. Elt deigen godt til den er fast og smidig. Dekk bakebollen med et klede og la den heve på et lunt sted i en time.
- Del deigen i like store emner. Form avlange brød og legg dem i smurt toliters form. Dekk formene med klede, og hev dem på et lunt sted i 30 minutter.
- Stek loffene på nederste rille i ovnen på 200 °C i ca. 40 minutter. Avkjøl på rist.