Soppbuljong

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Denne soppbuljongen er så nær et magisk heksebrygg man kan komme, med sin mørke farge og spennende aroma. For mange er det en overraskelse at den smaker så mye og så godt! Vi serverer buljongen som en liten appetittvekker, men den kan også brukes i videre matlaging, for eksempel i saus eller risotto.

Ingredienser

porsjoner

Gir ca. 2 liter ferdig soppbuljong

  • 1 stk. løk
  • 2 stilker stilkselleri (stangselleri)
  • 1 stk. gulrot
  • 2 ss olivenolje
  • 1 stk. laurbærblad
  • 500 g blandet fersk sopp
  • ca 25 g tørket sopp
  • 2,5 l vann
  • 0,5 ts sukkerkulør

Til servering

  • 1 dl fryste tyttebær eller blåbær
  • 2 kvister frisk rosmarin eller timian

Slik gjør du

  1. Kutt løk, selleri og gulrot i små biter. Varm en kjele med oljen og fres grønnsakene til de begynner å bli gylne. Tilsett laurbærblad, den ferske soppen i biter og tørket sopp.
  2. Fres videre til soppen slipper væske. Hell i vann og kok opp. Senk varmen og la alt småkoke i minst 3 timer.
  3. Sil buljongen gjennom et sileklede eller kaffefilter og klem ut så mye som mulig. Ta vare på noen av de fineste soppene til garnityr ved servering.
  4. Om du ønsker mer smak på buljongen, så fortsett å koke den inn til ønsket styrke. Smak til med salt og pepper. Ønsker du mørkere farge, så tilsett noen dråper sukkerkulør. 
  5. Legg et par sopp, noen tyttebær eller blåbær og litt frisk rosmarin i små kopp og hell kokende buljong over. Server med én gang.

En liten skvett akevitt i bunnen av hver kopp er ekstra godt.