Spagetti med grønnkålpesto
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Grønnkål er en fantastisk grønnsak, som stortrives i vår norske natur. I en herlig grønn pesto blir den perfekt til hjemmelaget pasta. Servert med bakte tomater og fersk mozzarella blir dette skikkelig kosemat.
Ingredienser
porsjoner
-
250 g hvetemel ,gjerne fint pastamel eller durumhvete -
0,5 ts salt -
2 stk. egg -
2 stk. eggeplomme -
1 ts salt til koking
Bakte cherrytomater:
-
300 g cherrytomat eller små klasetomater -
3 båter hvitløk -
2 kvister frisk timian -
1 ts salt -
1 ts sukker
Grønnkålpesto:
-
150 g grønnkål (uten stilker) -
2 båter hvitløk -
2 dl olivenolje -
1 pk pinjekjerner (á 30 g) -
20 g finrevet vellagret ost , f.eks. parmesan -
0,5 ts salt -
0,25 ts pepper
Tilbehør:
-
40 g ruccula -
1 stk. mozzarella (á 125 g)
Slik gjør du
- Del tomater i to og legg dem over i en ildfast form sammen med hvitløk og timian. Drypp over olivenolje. Vend rundt på tomatene slik at de får en glinsende overflate. Dryss over salt og sukker, og sett den ildfaste formen inn i stekeovn på 125 °C i ca. 1 time.
- Sikt mel i en liten haug på benken og lag en fordypning midt i haugen. Ha i salt, hele egg og eggeplommer.
- Bland ingrediensene sammen med en gaffel eller med fingertuppene. Bland forsiktig inn litt og litt mel til alt er blandet.
- Bruk hendene og samle alt til en deig når eggene er absorbert av melet. Deigen skal knas i minst 5 minutter. Den kan kjennes litt hard ut til å begynne med, men etter hvert som du knar vil du kjenne at den blir mer smidig og enklere å jobbe med.
- Dryss på litt mel om pastadeigen kleber seg litt til benken mens du knar. Når deigen er myk, smidig og elastisk, er den ferdig knadd.
- Pakk pastadeigen godt inn i plastfolie, eller legg den i en tett pose. Deigen skal hvile i 30 minutter før den kjevles ut i pastamaskin eller for hånd. Pastadeigen kan også lages litt i forveien og stå i kjøleskap noen timer før den skal brukes. Husk bare å legg deigen på benken en halv time før den skal kjevles ut.
- Kok opp vann i en middelsstor kjele. Forvell grønnkål og hvitløk i 2-3 minutter, slik at kålen får en fin grønn farge. Hell av kokevannet og skyll kålen raskt i kaldt vann. Klem ut overflødig vann, og ha kål og hvitløk over i en foodprosessor sammen med olje. Kjør maskinen til kålen er helt finhakket. Ha i revet ost og pinjekjerner, og kjør blandingen raskt sammen. Smak til med salt og pepper.
- Pakk ut pastadeigen og legg den på en melet kjøkkenbenk. Form deigen til en firkant med ca. samme bredde som pastamaskinens inntak. Still maskinen på det tykkeste hakket (O) og sveiv deigen gjennom.
- Sett pastamaskinen på ett hakk tynnere (1) og kjør deigen igjennom en gang til. Fortsett med ett hakk til (2) og brett deigen fra endene inn til midten slik at du får en jevn rektangulær pastaplate med rette kanter.
- Kjør igjen pastaen gjennom maskinen på det tykkeste (O) og fortsett slik på alle trinnene helt til du har deigen så tynn du ønsker den. Det vanligste trinnet for spagetti er trinn 6 på maskinen.
- Del pastaleiven opp i mindre i lengder á ca. 30 cm. Sveiv lengdene gjennom spagettihjulet på pastamaskinen. Dryss litt mel over den ferske spagettien og legg dem til side slik at de tørker litt, mens du ordner resten.
- Kok opp en stor kjele med vann. Ha i salt og kok spagettien til den er al dente, ca. 2minutter. Hell av kokevannet og vend inn grønnkålpesto.
Anrett spagettien på et stort fat. Legg på bakte cherrytomater, ruccula og fersk mozzarella revet i grove biter. Krydre gjerne med en god olivenolje og nykvernet sort pepper før servering.