Spansk grytestek

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Grytestek er noe av det enkleste du kan lage, og lammestek egner seg utmerket. Steken passer seg selv i gryta og kraften blir en førsteklasses saus. Du er heller ikke avhengig av stekeovn, og derfor er denne tilberedningsmetoden en slager på hytta! 

Ingredienser

6  porsjoner
  • 1 stk. utbenet surret lammestek (ca. 1.5 kg)
  • 2 ss nøytral olje
  • 1 stk. løk
  • 3 båter hvitløk
  • 1 ts salt
  • 1 ss paprikapulver
  • 1 ts chilipulver
  • 3 ss hakket frisk rosmarin
  • 3 ss hakket frisk mynte
  • 2 stk. rød paprika
  • 3 dl hvitvin
  • 5 dl hønsebuljong (utblandet)

Potetpuré med hvitløk:

  • 15 stk. mandelpotet
  • 3 ss smør
  • 0,75 dl kremfløte
  • 3 båter hvitløk
  • 0,75 ts salt
  • 0,5 ts pepper

Slik gjør du

  1. Rens løk og hvitløk, kutt det fint. La løk og hvitløk surre i en stor gryte med olje 2 minutter. Legg steken i gryta og brun den fint rundt det hele. Stikk et steketermometer i midten av steken.
  2. Rens paprika, og kutt dem i grove biter. Ha paprika, krydder og urter i gryta, la det surre et par minutter. Slå over hvitvin og buljong til det rekker midt på steken. Ha på lokk og kok opp. 
    Dersom du ikke har friske urter kan de erstattes med tørkede. Bruk da bare 1/3 av mengden.
  3. La steken trekke like under kokepunktet i ca. 2 1/2 time. Når steketermometeret viser 65-70 °C er steken medium til medium pluss , og ved 76 °C er den gjennomstekt. Ta steken ut av gryta og la den hvile i minst 15 minutter før den skjæres opp.
  4. Skrell potet og kok dem i usaltet vann. Hell av vannet, mos potetene og bland inn smør, fløte og presset hvitløk. Smak til med salt og malt pepper.
  5. La sausen koke uten lokk til steken er klar for servering. Ønsker du en tykkere saus, kan du jevne med 1 ss maizena utrørt i 2 ss vann.

I denne oppskriften kan du gjerne bruke fårestek i stedet for lammestek. Du kan også tilberede saltet lammelår på samme måte, men da må du ikke salte vannet.