Stilksellerisuppe med reinsdyr flatbiff

Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Dette er en kjempegod suppe som passer ypperlig som forrett i finere anledninger. Suppas milde gode smak får her følge av syltede småløk og velsmakende reinsdyrkjøtt. En fryd for ganen.

Ingredienser

porsjoner
  • 200 g flatbiff av reinsdyr
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts pepper
  • 2 ss margarin

Stilksellerisuppe:

  • 1 pk stilkselleri (stangselleri)
  • 2 båter hvitløk
  • 5 dl vann
  • 2 stk. grønnsakbuljong (terning)
  • 2 dl matfløte
  • 0,5 ts pepper

Syltet løk og stilkselleri:

  • 12 stk. stjerneløk (delikatesseløk)
  • 1 stilk stilkselleri (stangselleri)
  • 1 dl sukker
  • 1 dl eddik, 7 %
  • 1 dl vann

Slik gjør du

  1. Vask og skjær stilkselleri i grove biter (spar en stang til senere), finhakk hvitløk og ha dette i en kjele sammen med vann og buljongterninger. Kok opp, tilsett matfløte og la suppen småkoke til stilksellerien blir myk, ca. 10 minutter.
  2. Kjør suppen med stavmikser til du får en jevn og glatt suppe. Sil suppen og smak til med salt og pepper.
  3. Skrell løk fra roten og opp. Bevar tuppen på løken siden det er den som gjør at den henger fint sammen. Skjær stilkselleri tynne skiver.
  4. Kok opp sukker, eddik og vann. Legg i løk og kok videre i 1 minutt. Skru av varmen og tilsett stilkselleri. La dette trekke til laken har romtemperatur. 
    Hvis du skal lage dette god tid i forveien bør du vente med å tilsette stilkselleri. Kok heller opp litt av laken før servering og ha i stangselleri. La den trekke i noen minutter før du har dette sammen med løken.
  5. Skjær forsiktig av eventuelle hinner på kjøttet. Krydre med salt og pepper og brun det på alle sider i en varm stekepanne med margarin til det får en fin stekeskorpe. Legg det over i en ildfast form. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av kjøttet og stek ferdig på 125 °C til det har den stekegrad du liker. 53-55°C for lite stekt og 60 -65°C for medium stekt. La kjøttet hvile noen minutter før du skjærer i det.

Legg syltet løk og stilkselleri i suppeskåler. Skjær kjøttet i tynne skiver og legg over. Sørg for at suppen er varm og hell den på rett før servering. Hell gjerne fra en liten karaffel eller mugge ved bordet.