Surret lammestek med rotgrønnsaker
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
En surret lammestek gjør seg nærmest selv i stekeovnen. Fyll formen med steken, rotgrønnsaker, hvitløk, poteteter og halve sitroner. Etter noen timer er resultatet fantastiske smaker og et supert måltid.
Ingredienser
6 porsjoner
-
1 stk. lammestek uten ben, ca. 1.5 kilo -
3 ts salt -
1 ts pepper -
2 ss smør
Grønnsaker
-
3 stk. pastinakk -
3 stk. gulrot -
12 stk. potet -
2 stk. hvitløk -
2 stk. sitron -
2 kvister frisk rosmarin -
3 dl vann (eller hvitvin)
Slik gjør du
- Forvarm stekeovn til 125 °C. Krydre lammestek med salt og pepper. Brun steken i en varm stekepanne med smør, og legg den over i en langpanne eller en stor ildfast form. Stikk et steketermometer midt i den tykkeste delen av steken.
- Skrell gulrot og pastinakk og del i grove biter. Del poteter, hvitløk og sitron i to. Legg alt rundt steken og ha på et par kvister rosmarin.
- Hell på vann eller vin.
En stek som veier mer enn 2,5 kg trenger du ikke å brune i stekepanne først. Steken vil få sin bruning og farge i stekeovnen, siden den står over lengre tid.
- Sett langpannen midt i stekeovnen. Når termometeret viser 65-70 °C er steken medium stekt, og ved 76 °C er steken gjennomstekt. Steketiden kan variere etter tykkelse på kjøttet, men beregn ca. 2 timer på en stek som veier 1,5 kilo.
Ta vare på stekesjyen. Den er full av god smak og passer ypperlig som saus.
- La steken hvile 15-20 minutter før den skjæres opp. Kjenn på grønnsakene og poteten. Hvis de trenger litt lengre tid på å bli ferdige, kan de stå i ovnen mens steken hviler. Skru da opp temperaturen litt og øs stekesjy over.
Server gjerne lammesteken med stekesjyen og en god ripsgelé.
I denne oppskriften kan du gjerne bruke fårestek i stedet for lammestek. Du kan også tilberede saltet lammelår på samme måte, men da må du ikke salte vannet.