Eplepai med rosmarin og brunet smør

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Er du eplekakeelsker? Sjekk denne eplepaien med spennende smak av rosmarin, muskatt og brunet smør! En "voksen" eplepai som blir ekstra god med syrlige norske epler.

Ingredienser

porsjoner

Søt paideig

  • 125 g kaldt smør
  • 250 g hvetemel
  • 90 g melis
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts revet sitronskall
  • 1 stk. egg

Eplefyll

  • 6 stk. eple eller mer
  • 0,5 stk. sitron
  • 1,5 dl sukker
  • 0,5 ts revet muskatnøtt
  • 1 ts malt kanel
  • 2 ss frisk rosmarin
  • 50 g smør

Slik gjør du

  1. Skjær smøret i terninger. Ha det i en bolle sammen med melet og bruk fingrene til å smuldre smør og mel sammen. Du kan også bruke hurtigmikser og kjøre smør og mel raskt sammen. Tilsett melis, vaniljesukker, litt revet sitronskall og egg og arbeid deigen raskt sammen. Tilsett litt mer mel om deigen er veldig klissete. Form deigen til en rund ball, pakk den i litt plastfolie og legg den kaldt i minst en time.
  2. Skrell eplene om nødvendig. Om skallet er tynt, kan det godt sitte på. Fjern kjernehuset og del eplene i båter. Ha eplebåtene i en skål og bland inn litt sitronsaft, sukker, revet muskat, kanel og hakket rosmarin. 
  3. Kjevle ut deigen og legg den i en paiform slik at deigen henger litt ut over kanten. Fordel eplebitene i formen og dryss over hakkede mandler. 
  4. Smelt smøret i en liten kjele og la det bli gyllenbrunt og duftende. Pass godt på så det ikke blir brent. Hell det brune smøret forsiktig over eplene. Dryss over litt ekstra sukker.
  5. Stek kaken lavt i ovnen på 180 °C i ca 40-45 minutter, til paien er gyllembrun.

Server paien varm eller lun, gjerne med en kule vaniljeis.