Giouvetsi

Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Giouvetsi er en gresk lammegryte som du kanskje har spist i Hellas. Den kan på mange måter kan minne om stifado, men er krydret med allehånde i stedet for kanel og kokes med små pastakorn (orzo) som ligner på ris.

Ingredienser

porsjoner
  • 800 g mørbrad av lam eller lammeflatbiff
  • 2 ss olivenolje
  • 2 stk. løk
  • 2 båter finhakket hvitløk
  • 0,5 ts malt allehånde
  • 2 stk. laurbærblad
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 2 dl kyllingbuljong (utblandet)
  • 1 ts sukker
  • 200 g risoni (orzo)
  • 1 pose liten babyspinat (kan sløyfes)

Slik gjør du

  1. Skjær kjøttet i terninger på 3x3 cm.
  2. Varm olje i en dyp kjele og brun kjøttet i flere omganger til alt er brunet. Krydre med litt salt og pepper. Ta ut kjøttet.
  3. Rens løk og skjær den i tynne båter. Finhakk hvitløk. Fres løk og hvitløk forsiktig til løken er blank.
  4. Legg kjøttet tilbake i gryten og tilsett allehånde, laurbærblad, hakkede tomater, bujong og sukker.
  5. Kok opp og la gryten trekke under lokk på svak varme i ca. 15 minutter.
  6. Rør inn risoni, sett på lokket og la gryten trekke videre til risonien er kokt. Følg koketiden på pakken. Smak til med salt og pepper.
  7. Vend inn spinat rett før servering.

Server med fint brød.

Giouvetsi kan også lages med høyrygg eller bog fra storfe eller fårestek. Da må kjøttet koke i minst 2 timer for å bli mørt. Bruk i så fall vann istedet for kyllingbuljong, siden kjøttet gir god smak på kraften. I Hellas blir Giouvetsi ofte tillaget som en ovnsrett.