Giouvetsi
- Tid
- 20–40 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Giouvetsi er en gresk lammegryte som du kanskje har spist i Hellas. Den kan på mange måter kan minne om stifado, men er krydret med allehånde i stedet for kanel og kokes med små pastakorn (orzo) som ligner på ris.
Ingredienser
porsjoner
-
800 g mørbrad av lam eller lammeflatbiff -
2 ss olivenolje -
2 stk. løk -
2 båter finhakket hvitløk -
0,5 ts malt allehånde -
2 stk. laurbærblad -
1 boks hermetiske tomater -
2 dl kyllingbuljong (utblandet) -
1 ts sukker -
200 g risoni (orzo) -
1 pose liten babyspinat (kan sløyfes)
Slik gjør du
- Skjær kjøttet i terninger på 3x3 cm.
- Varm olje i en dyp kjele og brun kjøttet i flere omganger til alt er brunet. Krydre med litt salt og pepper. Ta ut kjøttet.
- Rens løk og skjær den i tynne båter. Finhakk hvitløk. Fres løk og hvitløk forsiktig til løken er blank.
- Legg kjøttet tilbake i gryten og tilsett allehånde, laurbærblad, hakkede tomater, bujong og sukker.
- Kok opp og la gryten trekke under lokk på svak varme i ca. 15 minutter.
- Rør inn risoni, sett på lokket og la gryten trekke videre til risonien er kokt. Følg koketiden på pakken. Smak til med salt og pepper.
- Vend inn spinat rett før servering.
Server med fint brød.
Giouvetsi kan også lages med høyrygg eller bog fra storfe eller fårestek. Da må kjøttet koke i minst 2 timer for å bli mørt. Bruk i så fall vann istedet for kyllingbuljong, siden kjøttet gir god smak på kraften. I Hellas blir Giouvetsi ofte tillaget som en ovnsrett.