Grovt brød med tranebær og rosiner
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Et saftig og søtt brød som passer fint til en god ost, til frokost eller kveldskos. Av en porsjon deig får du 2 brød som stekes i 2-liters brødformer.
Ingredienser
porsjoner
-
1 l lunkent vann -
1,5 ss tørrgjær -
650 g hvetemel -
250 g grov sammalt hvete -
2,5 dl solsikkekjerner -
1 dl linfrø -
1 dl sesamfrø -
0,5 ts salt -
1 dl tørkede tranebær -
1 dl rosiner -
0,5 dl nøytral olje eller smør
Slik gjør du
- Bland vann og gjær sammen til gjæren har blitt løst opp. Tilsett hvetemel, sammalt hvete, solsikkekjerner, linfrø, sesamfrø, salt, tranebær og rosiner, og elt sammen til en bløt deig.
- Dryss mel over deigen og dekk den med et rent klede. Sett til heving på et lunt sted i ca. 1 time, til den har blitt dobbelt så stor.
- Smør to 2-liters brødformer godt med olje eller smør. Legg gjerne litt bakepapir i bunnen av formene.
- Bruk en øse til å helle deigen over i formene. Deigen skal fylle ca. halvparten av formen.
- Forvarm ovnen til 185 °C.
- La brødene etterheve i ca. 1 time, til deigen har hevet seg opp til kanten av formen.
- Stek brødeene på midterste rille i ca. 50 minutter, til de er mørkt gylne.
- Hvelv brødet ut av formen og etterstek det i 10 minutter. Avkjøl helt på en rist.
Brødet egner seg for steking i jerngryte eller vanlig brødformer.
Om du ønsker, kan du også blande 1 dl hasselnøtter eller andre nøtter i deigen.
Skjær brødet i skiver etter steking og frys ned, så kan du ta ut så mange skiver du ønsker og varme dem i brødristeren.