Grovt brød med tranebær og rosiner

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Et saftig og søtt brød som passer fint til en god ost, til frokost eller kveldskos. Av en porsjon deig får du 2 brød som stekes i 2-liters brødformer.

Ingredienser

porsjoner
  • 1 l lunkent vann
  • 1,5 ss tørrgjær
  • 650 g hvetemel
  • 250 g grov sammalt hvete
  • 2,5 dl solsikkekjerner
  • 1 dl linfrø
  • 1 dl sesamfrø
  • 0,5 ts salt
  • 1 dl tørkede tranebær
  • 1 dl rosiner
  • 0,5 dl nøytral olje eller smør

Slik gjør du

  1. Bland vann og gjær sammen til gjæren har blitt løst opp. Tilsett hvetemel, sammalt hvete, solsikkekjerner, linfrø, sesamfrø, salt, tranebær og rosiner, og elt sammen til en bløt deig.
  2. Dryss mel over deigen og dekk den med et rent klede. Sett til heving på et lunt sted i ca. 1 time, til den har blitt dobbelt så stor.
  3. Smør to 2-liters brødformer godt med olje eller smør. Legg gjerne litt bakepapir i bunnen av formene.
  4. Bruk en øse til å helle deigen over i formene. Deigen skal fylle ca. halvparten av formen.
  5. Forvarm ovnen til 185 °C.
  6. La brødene etterheve i ca. 1 time, til deigen har hevet seg opp til kanten av formen.
  7. Stek brødeene på midterste rille i ca. 50 minutter, til de er mørkt gylne.
  8. Hvelv brødet ut av formen og etterstek det i 10 minutter. Avkjøl helt på en rist.   
Brødet egner seg for steking i jerngryte eller vanlig brødformer.
Om du ønsker, kan du også blande 1 dl hasselnøtter eller andre nøtter i deigen.
Skjær brødet i skiver etter steking og frys ned, så kan du ta ut så mange skiver du ønsker og varme dem i brødristeren.