Gyoza med svinekjøtt
- Tid
- 40–60 min
- Vanskelighetsgrad
- Avansert
Gyoza er den japanske varianten av dumplings - de både dampes og stekes! Her har vi fylt gyoza'ene med kjøttdeig av svin, kål, vårløk, ingefær og hvitløk. Nam!
Ingredienser
porsjoner
Gyozadeig:
-
240 g hvetemel -
ca.
1,5 dl kokende vann -
0,25 ts salt -
2 ss maisenna til utkjevling -
0,5 dl vann til å lime gyoza'ene sammen
Kjøttdeigfyll:
-
300 g kjøttdeig av svin -
300 g nykål, sommerkål eller hvitkål -
0,5 ts salt -
3 stk. vårløk -
2 båter revet hvitløk -
1 ts revet frisk ingefær
Dipsaus til gyoza:
-
2 ss riseddik -
1 dl soyasaus -
ca.
1 ts chiliflakes eller chiliolje, juster mengde etter ønsket styrke
Til steking:
-
2 ss nøytral nøytral olje -
2 dl vann til damping
Slik gjør du
- Lag deigen i en kjøkkenmaskin. Du kan også kjøpe ferdige gyozapapir om du får tak i.
- Ha mel i bollen. Kok opp vann, løs saltet opp i vannet og hell det i bollen med melet. Kjør sammen mel og kokende vann. Deigen kan se litt klumpete ut, men la den elte i 10 minutter for å sette igang glutennettverket i melet.
- Del deigen i 2 og dekk bitene med plastfolie. Legg deigen kaldt i ca. 30 minutter.
- Finhakk kål - kutt først i strimler så i små biter. Dryss på salt og la det stå mens du forbereder resten. Saltet trekker ut fuktighet av kålen.
- Ha kjøttdeig av svin i en bolle. Finhakk vårløk og ha det i bollen. Skrell ingefær - gjerne med en skje det gjør skrellingen enklere. Skrell også hvitløk. Riv ingefær og hvitløk.
- Ha kålen i et klede og klem ut så mye væske som mulig, jo mer du klemmer jo bedre.
- Ha kålen i bollen, sammen med litt salt og pepper og kna blandingen sammen med en sleiv eller hendene.
- Sett fyllet til side mens du kjevler ut deigen. Bruk helst en pastamaskin om du har - den gir et jevnt og tynt resultat. Et kjevle går også fint.
- Ha litt maisenna på deigen slik at den ikke klistrer seg. Still maskinen på det tykkeste hakket, og sveiv deigen gjennom. Juster ned et og et hakk mellom hver gang du sveiver. Når deigen er på trinn 6 er den klar for å stikkes ut.
- Bruk en utstikker med diameter på ca. 8 cm. Har du ikke utstikker bruk et kjøkkenglass eller noe annet rundt. Kjevle ut resten og stikk ut til hele deigen er “brukt opp”. Dekk med plast så den ikke tørker ut.
- Ta en god ts fyll på deigen, fukt kanten med litt vann.
- Brett 5-6 folder langs kanten slik at det blir et fint mønster.
- Når alle gyoza’ne er fylt steker du dem i en middels varm panne med litt olje.
- Hell på vann når de har fått en gyllen fin farge på undersiden. Legg på et lokk, og damp gyozaene til vannet er borte
- Ta av lokket og stek gyozaene et par minutter til - til undersiden har blitt deilig sprø.
- Bland sammen en enkel dipp av riseddik og soyasaus, ha i litt chiliflak eller chiliolje om du vil ha dippen litt spicy.
Server gyozaene med dippsausen, og vil du ha dem ekstra pyntet kan du drysse over grovhakkede cashewnøtter, sesamfrø og friske urter eller spirer.