Kardemommeris

Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Gjør risen mer spennende med kardemomme og andre krydder - nydelig følge til både kjøtt og fisk.

Ingredienser

porsjoner
  • 1 stk. løk
  • 4 båter hvitløk
  • 2 stk. grønn chili
  • 4 ss nøytral olje
  • 8 stk. hel kardemomme
  • 2 ts korianderfrø
  • 2 stk. laurbærblad
  • 2 ts gurkemeie
  • 4 dl basmatiris
  • 8 dl vann

Slik gjør du

  1. Finhakk løk og hvitløk og skjær chili i tynne skiver.
  2. Varm olje i en kjele og fres alt på middels varme til det er mykt og begynner å bli gyllent. 
  3. Støt kardemommekapslene i en morter og fjern skallet. Knus frøene grovt sammen med korianderfrø og hell dem over i kjelen sammen med resten av krydderet. 
  4. Skyll risen godt i kaldt vann og ha den i kjelen. Rør godt og fres risen et par minutter. Hell i vann og salt og kok opp. sett på lokk, senk varmen og la risen stå i ca 25 minutter, til risen er ferdig kokt.

Kokt ris og pasta kan inneholde bakteriesporer av bacillus cereus som overlever i høy temperatur. Når temperaturen synker, vil bakteriesporene spire og begynne å formere seg. Disse bakteriene vil kunne produsere giftstoffer som verken lukter eller smaker, og som ikke forsvinner ved oppvarming. Når bakteriene har fått formere seg lenge nok, vil giftstoffene kunne føre til alvorlig matforgiftning og i verste fall død. Om ris og pasta blir tatt vare på riktig måte, er det ingenting i veien for å spise restene seinere. Avkjøl helt og sett restene i kjøleskapet. Da vil det være helt trygt å varme dem opp neste dag.