Klippfiskboller - Bolinhos
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Bolhinos, croquetas eller fritters – disse deilige frityrstekte bollene lages flere steder i verden og kan smakes til på ulike måter. Bolhinos stammer fra Porutgal, og blir ofte servert med en chilimajones smaksatt.
Ingredienser
porsjoner
-
400 g utvannet klippfisk -
400 g mandelpotet eller annen melen potet -
1 stk. finhakket løk -
2 ss finhakket frisk persille -
2 ts revet sitronskall -
1 stk. egg -
2 ss potetmel -
0,5 ts salt -
0,5 ts pepper -
1 dl griljermel -
2 dl frityrolje til steking
Dipsaus:
-
2 dl majones -
2 dl sriracha (asiatisk chilisaus) eller annen chilisaus -
saften av
0,5 stk. sitron -
2 ss finhakket frisk persille -
1 ts sukker -
0,5 ts salt -
0,5 ts pepper
Slik gjør du
- Kok opp vann og legg i klippfisken. Senk varmen og la den trekke i 5-6 minutter (har du ferdig kokt klippfisk, kan du hoppe over dette punktet).
- Skrell poteter og del dem i biter. Kok potetene helt møre i usaltet vann.
- Finhakk løk og persille.
- Ta fisken ut av vannet og la den bli så kald at den kan håndteres med fingrene. Plukk den i små biter. Fjern eventuelle bein.
- Hell av kokevannet på potetene og la dem dampe seg tørre. Mos dem med en gaffel og bland inn fisk, egg, løk, persille, sitronskall og potetmel. Smak til med kvernet pepper og eventuelt salt.
- Form små boller på størrelse med en golfball. Rull dem i griljermel til de er helt dekket. Sett bollene kaldt til de skal frityrstekes.
- Varm oljen i en vid kjele. Oljen er varm nok når en brødbit blir brun i løpet av 30 sekunder.
- Stek bollene i omganger til de er vakkert gylne rundt det hele. La dem renne av seg på litt tørkepapir.
- Rør sammen alle ingrediensene til dipsausen og smak eventuelt til med litt salt og pepper. Om dipsausen er for tykk, kan du justere konsistensen med litt vann.
Server klippfiskbollene varme som en liten selvstendig rett, eller som en av flere småretter.
Vi har beregnet 5 klippfiskboller per porsjon.
Tørr klippfisk øker ca 35 % i vekt etter utvanning. Utvanningstid varierer litt med tykkelsen på fiskestykkene. Beregn ca. 1 døgn utvanningstid per centimeter tykkelse. Skal du bruke fisken i andre retter enn bacalao, kan det være lurt å legge til litt ekstra utvanningstid.