Krydret kylling fra Sichuan
- Tid
- 40–60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Sesamolje og sichuanpepper setter skikkelig smak på denne kyllingretten med røtter fra Sichuan-provinsen i Kina. Kylling lårfilet smaker nydelig sammen med sausen, som er en spennende blanding av syrlig, hot, søtt og salt, og med en ekstra «bonus» som kineserne liker – en prikkende, nummen følelse på tunga av sichuanpepperen (den forsvinner i løpet av et par minutter).
Ingredienser
porsjoner
-
500 g kylling lårfilet i strimler -
2 ss maisolje -
1 ts salt
Saus
-
2 ts sichuanpepper -
2 ss sukker -
2 ss svart riseddik (Chiankiang) -
2 ss lys soyasaus -
2 ss sesampasta (tehina) -
2 ss sesamolje -
0,5 ts salt -
2 ss chiliolje eller chilipasta -
2 båter finhakket hvitløk
Til servering
-
3 stk. vårløk strimlet på langs -
25 g ristede sesamfrø -
0,5 pk frisk brønnkarse eller annen småbladet salat
Slik gjør du
- Begynn med sausen: Rist sichuanpepper i en stekepanne i 3-4 minutter, eller til det begynner å dufte. Avkjøl og knus kornene i en morter. Visp sammen alle ingrediensene til sausen. Tilsett 2-3 ss vann for å justere konsistensen – den skal være tykk og kremaktig. Smak til.
Får du ikke tak i svart eddik kan du bruke balsamico-eddik eller sushi-eddik isteden, smaken blir god, men ikke helt den samme.
- Varm olje i en stekepanne og stek kyllingstrimler til de er gjennomstekt, ca. 4-5 minutter. Ha dem over i en bolle og avkjøl. Bland inn halvparten av sausen.
- Legg kyllingstrimlene på et fat og dryss over vårløk og sesamfrø. Server med brønnkarse/salat og resten av sausen ved siden av.
Sichuan-pepper er et mye brukt krydder i Kina, spesielt i Sichuan-regionen. Du får den i asiatiske matbutikker eller i velassorterte matbutikker. Får du ikke tak i den, kan du bruke litt ekstra svart pepper isteden.