Krydret kylling fra Sichuan

Tid
40–60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Sesamolje og sichuanpepper setter skikkelig smak på denne kyllingretten med røtter fra Sichuan-provinsen i Kina. Kylling lårfilet smaker nydelig sammen med sausen, som er en spennende blanding av syrlig, hot, søtt og salt, og med en ekstra «bonus» som kineserne liker – en prikkende, nummen følelse på tunga av sichuanpepperen (den forsvinner i løpet av et par minutter). 

Ingredienser

porsjoner
  • 500 g kylling lårfilet i strimler
  • 2 ss maisolje
  • 1 ts salt

Saus

  • 2 ts sichuanpepper
  • 2 ss sukker
  • 2 ss svart riseddik (Chiankiang)
  • 2 ss lys soyasaus
  • 2 ss sesampasta (tehina)
  • 2 ss sesamolje
  • 0,5 ts salt
  • 2 ss chiliolje eller chilipasta
  • 2 båter finhakket hvitløk

Til servering

  • 3 stk. vårløk strimlet på langs
  • 25 g ristede sesamfrø
  • 0,5 pk frisk brønnkarse eller annen småbladet salat

Slik gjør du

  1. Begynn med sausen: Rist sichuanpepper i en stekepanne i 3-4 minutter, eller til det begynner å dufte. Avkjøl og knus kornene i en morter. Visp sammen alle ingrediensene til sausen. Tilsett 2-3 ss vann for å justere konsistensen – den skal være tykk og kremaktig. Smak til.
    Får du ikke tak i svart eddik kan du bruke balsamico-eddik eller sushi-eddik isteden, smaken blir god, men ikke helt den samme.
  2. Varm olje i en stekepanne og stek kyllingstrimler til de er gjennomstekt, ca. 4-5 minutter. Ha dem over i en bolle og avkjøl. Bland inn halvparten av sausen.
  3. Legg kyllingstrimlene på et fat og dryss over vårløk og sesamfrø. Server med brønnkarse/salat og resten av sausen ved siden av.
    Sichuan-pepper er et mye brukt krydder i Kina, spesielt i Sichuan-regionen. Du får den i asiatiske matbutikker eller i velassorterte matbutikker. Får du ikke tak i den, kan du bruke litt ekstra svart pepper isteden.