Lam flatbiff med paprikasaus
- Tid
- 40–60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
To av Norges beste råvarer, lam og mandelpotet, møtes i denne retten. Når de også får selskap av en herlig paprikasaus, fennikel og aubergine, er det bare å invitere til middag.
Ingredienser
-
400 g flatbiff av lam -
1 ts salt -
0,5 ts pepper -
2 ss smør til steking -
0,5 stk. fennikel delt i to på langs -
1 stk. aubergine i skiver -
1 ss grovt salt -
1 ss olivenolje
Paprikasaus:
-
1 stk. hermetisk grillet paprika (kan kjøpes ferdig på glass) -
2 stk. sjalottløk -
1 båt hvitløk -
1 ss nøytral olje -
2,5 dl varm grønnsakbuljong (utblandet) -
50 g smør -
1 ts salt -
0,5 ts pepper
Mandelpotetmos med timian:
-
300 g mandelpotet -
1 ss smør -
0,5 dl melk -
1 ss hakket frisk timian -
0,5 ts salt -
0,25 ts nykvernet pepper
Slik gjør du
1. Skjær forsiktig av eventuelle hinner på kjøttet. Krydre med salt og pepper. Brun kjøttet i smør i en varm stekepanne til det får en gyllen farge, og legg det over i en ildfast form sammen med fennikel i båter. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av kjøttet og stek ferdig på 125 °C. Kjøttet er medium stekt ved 60-65°C. Ønsker du kjøttet mer stekt lar du det stå i ovnen lenger. Ved 76 °C er kjøttet gjennomstekt.
2. Skjær aubergine i 1 cm tykke skiver, legg dem utover på et brett, dryss over salt og la dem ligge slik i minst 15 minutter. Skyll og tørk dem godt. Pensle dem med litt olje og stek dem i varm panne til de har fått fin farge.
3. Lag paprikasausen: Finhakk paprika, sjalottløk og hvitløk og fres det raskt i olje. Ha i buljong, og la alt småkoke i ca. 10 minutter Del smøret i terninger og ha det i sausen mens du hele tiden rører. Smøret tykner sausen og gir den en avrundet og god smak. Kjør sausen glatt med en stavmikser og smak til med salt og pepper.
4. Lag mandelpotetmos: Skrell potet og kok dem møre i en kjele med usaltet vann. Sil av vannet, og damp potetene tørre. Mos potetene og rør inn smør og melk. Ikke rør mer enn nødvendig om du ønsker potetmosen litt grov. Bland inn hakket timian og smak til med salt og pepper. Juster konsistensen med litt mer melk om du synes mosen er for tykk.
Skjær kjøttet i skiver og server med aubergineskiver, fennikel og potetmos.