Lammenyrer med potetmos og ripsgelé
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Lammenyrer har en fin, mild smak og god konsistens. Med utvanning tar det litt tid å tilberede dem, men den som venter på noe godt…
Ingredienser
4 porsjoner
-
600 g lammenyre -
4 stk. sjalottløk -
1 ss olivenolje -
1 ss smør -
3 båter hvitløk -
2 stilker hakket frisk timian -
1 dl hvitvin -
ca.
4 ts ripsgelé
Potetmos:
-
10 stk. potet -
2 dl melk -
2 ss smør -
0,5 ts salt -
0,5 ts kvernet pepper -
0,25 ts revet muskatnøtt
Slik gjør du
- Rens lammenyrene for hinner og del dem i to på langs. Klipp eller skjær vekk fett og hinner inne i nyrene. Legg dem i melk i kjøleskapet i 1-3 timer (eller over natten).
- Skrell poteter til potetmos. Kok dem møre i usaltet vann. Hell av vannet. Mos potetene og rør inn smør. Spe med melk til ønsket konsistens. Smak til med salt, pepper og muskat.
- Skyll og tørk nyrene godt med kjøkkenpapir.
- Del sjalottløk i to. Varm en stekepanne med smør og olje og stek løken til den begynner å bli gyllen. Tilsett hvitløk og nyrer og stek videre til nyrene begynner å få farge, ca. 3-4 minutter. Rist på pannen og øs nyrene med det varme smøret under steketiden. Krydre med litt salt og pepper og tilsett finhakket timian mot slutten av steketiden.
- Løft nyrene over på en tallerken. Hold dem varme.
- Sett stekepannen tilbake på platen og hell i hvitvin. Kok inn til det halve. Tilsett gelé og rør den inn i sausen til den smelter. Smak til med litt salt og pepper.
Server nyrene med en god potetmos og ripsgelé eller tyttebærsyltetøy.
Lammenyrer kan man få i lammesesongen om høsten, spør hos din lokale slakter eller i ferskvaredisken. Legg nyrene i kaldt vann i kjøleskapet over natten, eller i melk noen timer for å trekke ut blod og urenheter. Nyrene krymper en del under tilberedning, så det holder å dele dem i to på langs.