Løk- og tomatsuppe

Tid
40–60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Lite slår en herlig varm suppe. Denne løksuppen med tomat er passende til hele ukens dager.

Ingredienser

porsjoner
  • 5 stk. løk
  • 5 båter hvitløk
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ts sukker
  • 7 dl vann
  • 2 stk. grønnsakbuljong (terning) eller hønsebuljong
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 2 stilker frisk timian
  • 0,5 ts kvernet pepper

Brødkrutonger:

  • 4 skiver daggammelt brød
  • 2 ss olivenolje

Slik gjør du

  1. Forvarm stekeovnen til 180 °C.
  2. Skjær brødet til krutongene i terninger (med skorpen) og bre dem ut over et bakepapir på et stekebrett. Drypp over oljen. Sett brettet midt i stekeovnen og stek krutongene til de er gylne, ca. 10-12 minutter. Pass på så de ikke blir brent!
  3. Rens løk og skjær den i tynne skiver. Finhakk hvitløk.
  4. Varm olje i en kjele og fres løken på middels varme til den er mørk gyllen. Rør om av og til, slik at den ikke brenner seg. Tilsett hvitløk og dryss over sukker mot slutten av steketiden.
  5. Hell i buljong, hakkede tomater og hakket timian (spar litt timian til servering).
  6. Kok opp, senk varmen og la suppen småkoke i 10-15 minutter. Smak til med salt og pepper.

Server suppen rykende varm i dype skåler og topp med brødkrutonger og revet ost. Dryss over hakkede friske urter rett før servering.

Litt sukker på løken mens den steker gjør at den karamelliseres bedre, og får en deilig søtlig smak. Har du ikke frisk timian, så kan den erstattes med en teskje tørket timian.