Makroner med salt karamell
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Avansert
Disse makronene har alt! De er crispy på utsiden og seige inni, de er søte og samtidig perfekt balansert med en myk salt karamell som fyll. Du kommer til å spise mer enn bare en.
Ingredienser
Makroner:
-
100 g mandler -
100 g melis -
75 g eggehvite -
0,25 ts salt -
100 g sukker -
3 dråper sukkerkulør eller brun matfarge
Karamellfyll:
-
80 g sukker -
65 g kremfløte -
75 g kaldt smør i terninger -
3 g flaksalt
Slik gjør du
1. Smelt sukker til karamellfyll i en kjele på middels varme. Rør med en tresleiv innimellom slik at du får en karamell med jevn farge. Se til at den ikke brenner seg.
2. Varm opp fløte i en liten kjele. Trekk kjelen med karamell av platen og hell den varme fløten forsiktig over karamellen. Rør godt til alt er blandet.
3. Avkjøl blandingen noe og pisk inn små terninger av kaldt smør. Ha karamellglasuren over i en bolle og avkjøl på kjøkkenbenken i 2-3 timer. Når glasuren er helt kald rør inn salt.
4. Skåld mandler. Kok opp litt vann i en liten kjele. Ha mandler i det kokende vannet og sett kjelen til side. Trekk mandlene til skallet løsner, 3-4 minutter. Ta dem opp av kjelen og legg dem i et kjøkkenhåndkle. Rull håndkledet litt frem og tilbake slik at skallet på mandlene løsner. Tørk de skåldede mandlene i et døgn.
5. Mal skåldede mandler på en mandelkvern, eventuelt kjør dem i en foodprosessor eller blender.
6. Kjør mandelmelet sammen med melis i en foodprosessor eller blender, gjør gjerne dette i flere omganger, da blir det enklere å få en finere mandelmelblanding.
7. Forvarm stekeovnen til 150 °C.
8. Ha eggehviter i en ren, tørr bolle av glass eller rustfritt stål. Pisk dem sakte sammen med litt salt til de danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til boblene i skummet er små og jevne. Når skummet danner stive topper, tilsett sukker, litt av gangen. Pisk til blandingen er myk og blank og alt sukkeret er oppløst. Ikke visp for lenge, da blir blandingen kornete.
9. Bland inn farge. Bruk sukkerkulør eller litt brun matfarge. Ha gjerne i mer farge dersom du ønsker en kraftigere farge på makronene.
10. Vend mandelmelblandingen inn i marengsen med en slikkepott, og rør til alt er godt blandet. Røren skal bli lett flytende. Det viktig å ikke røre hverken for mye eller for lite. Blir røren for tynn vil makronene flyte utover, og blir røren for tykk vil makronene få små topper og ikke en jevn fin overflate.
11. Lag en mal for å sikre at makronene blir like store. Tegn små sirkler ved hjelp av en 5- krone på et ark bakepapir, husk å ha god avstand mellom makronene.
12. Legg malen under et ark bakepapir på et stekebrett. Fyll makronsmeten i en sprøytepose med rund tipp (10 mm), og sprøyt ut makronene på bakepapiret. Lirk forsiktig bort malen, og bank stekebrettet et par ganger i benkeplaten slik at eventuelle luftbobler kommer ut. Gjenta med neste brett.
13. La makronene stå på kjøkkenbenken i 10-20 minutter før du setter dem i stekeovnen. Kjenn forsiktig på makronene med fingertuppen, har de fått en liten hinne på overflaten er de klar til steking.
14. Stek makronene midt i ovnen i ca. 12 minutter. Det kan variere litt fra ovn til ovn, men 11-15 minutter pleier å være passe. Avkjøl makronene før de løsnes fra bakepapiret.
15. Ha karamellfyllet i en sprøytepose med rund tipp (10 mm). Sprøyt fyll på halvparten av makronbunnene, legg den andre halvparten makronbunner over og klem lett sammen.