Massaman curry
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Massaman curry er en spennende thailandsk gryte med smak av både salt og syrlig. Her har vi brukt svinekjøtt, men kylling fungerer også godt.
Ingredienser
porsjoner
Currypaste:
-
1 ss salt -
0,5 stk. sitrongress -
2 stk. løk -
2 ss ristede korianderfrø -
1 ss galangarot -
5 stk. tørkede rød chili -
10 båter thai- hvitløk (eller 4 båter vanlig hvitløk) -
1 ss ristede spisskummenfrø -
1 ss korianderrot -
1 ss rekepasta
Curry:
-
5 stk. potet -
5 dl kokosmelk -
400 g renskåret svinekjøtt i strimler -
2,5 dl kokoskrem -
2 ss ristede usaltede peanøtter eller cashewnøtter -
3 ss tamarindsaus -
5 stk. små løk i tynne skiver -
3 stk. laurbærblad -
5 stk. ristet hel kardemomme -
1 stk. hel kanel -
0,5 ss kaffirlimeblader -
3 ss palmesukker -
2 ss fiskesaus (asiatisk) -
3 ss massaman curry paste
Slik gjør du
- Skrell poteter og kutt dem i biter. Kok potetene nesten møre i en kjele vann. Sil av vannet og sett de til side.
- Fjern frøene i chilien og legg de i vann i ca. 10 minutter.
Du får kjøpt tørkede chili, palmesukker, thai hvitløk og galangarot i asiatiske matbutikker. Palmesukker kan erstattes av brunt sukker om du ikke får tak i.
- Finhakk galangarot, sitrongress, koriander-rot, hvitløk og løk.
Pass på at du fjerner nok av skallet rundt sitrongresset, slik at du sitter igjen med den myke kjernen.
- Rist korianderfrø og cumminfrø raskt i en tørr panne.
- Bland de tørre krydderne, chili og salt godt i en morter. Tilsett galangarot, sitrongress, og koriander-rot, og bank videre i morteren. Bank så inn løk og hvitløk før du tilsetter resten av ingrediensene. Dette skal blandes til en fin pasta.
Hvis du ikke har en morter så kan du blande sammen pastaen i en foodprosessor, men pasten kan få en litt annen konsistens enn i morter.
- Del svinekjøttet i biter og la det småkoke i kokosmelken til den er ferdig kokt, sett så kjelen til side.
- Stek currypastaen i en stekepanne sammen med litt olje. Tilsett kokoskrem i en stekepanne over middels varme, til oljen legger seg på overflaten.
- Ha kokoskremen over i kjelen med svinekjøttet.
- Ha peanøtter, palmesukker, fish sauce, tamarind juice i kjelen.
- Rør inn løk, poteter, laurbærblad, ristet kardemomme og kanelstang. Småkokes til det tykner litt. Kutt kaffirlimeblader i tynne strimler og bland i helt tilslutt.
Currypaste holder seg opptil to uker i kjøleskap, så den kan lages en stund før du skal bruke den for å spare tid.