Pinnekjøttboller

Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Har du rester igjen av pinnekjøttet er dette en nydelig måte å få bruk det opp på. Disse potetbollene er inspirert av de portugisiske klippfiskbollene bolinhos, og smaker nydelig som en liten juletapasrett sammen med en god rømmedip.

Ingredienser

porsjoner
  • 400 g ferdigdampet pinnekjøtt uten bein
  • 400 g melen potet
  • 1 stk. finhakket løk
  • 2 ss hakket frisk persille
  • 2 ts revet sitronskall
  • 1 stk. egg
  • 2 ss potetmel
  • 1 dl griljermel
  • 5 dl frityrolje

Rømmedipp

  • 2 dl lettrømme
  • 2 ss sitronsaft
  • 2 ss finhakket bladpersille

Slik gjør du

  1. Plukk pinnekjøttet fra hverandre til det er helt finfordelt. Det er enklest om kjøttet er varmt.
  2. Skrell potetene og kok dem møre i usaltet vann
  3. Hell av kokevannet på potetene og la dem dampe seg tørre. Mos dem med en gaffel og bland inn kjøtt, egg, løk, persille, sitronskall og potetmel. Smak til med kvernet pepper og eventuelt salt.
  4. Form små boller på størrelse med en golfball. Rull bollene i griljermel til de er helt dekket. Sett bollene kaldt til de skal frityrstekes.
  5. Varm oljen i en vid kjele. Oljen er varm nok når en brødbit blir brun i løpet av 30 sekunder.
  6. Stek bollene i omganger til de er vakkert gylne rundt det hele. La dem renne av seg på litt tørkepapir.
  7. Rør sammen alle ingrediensene til dipsausen og smak eventuelt til med litt salt og pepper. 

Server potetbollene varme som en liten selvstendig rett, eller som en av flere småretter.

Har du rester av rotmos, kan den også godt brukes til bollene. Pass på at det ikke blir for bløtt – det er mulig det må blandes inn litt mer potetmel for å binde sammen massen.