Potetkroketter
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Sprø på utsiden og fløyelsmyk på innsiden. Potetkroketter er populær småmat og tapas for både store og små.
Ingredienser
porsjoner
-
800 g melne potet -
2 ss smør -
3 stk. egg -
1 dl hvetemel -
2 dl griljermel eller strøkavring -
0,5 ts salt -
0,5 ts kvernet pepper -
0,5 l frityrolje
Slik gjør du
- Skrell poteter og kok dem møre. Hell av vannet og la potetene dampe seg tørre.
- Mos potetene og rør inn smør. Smak til med salt og pepper. Avkjøl.
- Ha hvetemel i en skål, visp sammen egg i en annen og ha griljermel i en tredje.
- Ha litt vann på hendene og del potetmassen i fire. Trill hver del ut til en lang pølse omtrent så tykk som en tommel. Kutt i fingerlange biter. Rull bitene først i hvetemel, deretter i egg og til slutt i griljermel. Legg dem på et stekebrett med bakepapir etter hvert som de blir ferdige.
- Varm oljen til 180 °C. Stek krokettene i omganger på 4-5 i oljen til de er gyllenbrune og sprø. La dem renne av seg på litt kjøkkenpapir.
Server krokettene varme som en av flere tapas- eller småretter, eller som tilbehør til stekte kjøtt eller fiskeretter.
Som en variasjon kan du blande inn hakkede urter som persille eller dill i potetmassen. Finhakket skinke, eller spekemat, revet ost eller røkt fisk er også godt å blande i krokettene.
Krokettene kan lages ferdig i god tid før de skal serveres. Sett dem i kjøleskapet, eller frys dem til de skal brukes, og legg dem direkte i frityren. Steketiden kan bli litt lenger.